6 ЛИСТОПАДА – ДЕНЬ ВИЗВОЛЕННЯ КИЄВА ВІД ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ

6 листопада 2021, 17:39
   72 роки тому, 6 листопада 1943 року, радянські війська в ході Київської наступальної операції визволили від німецько-фашистських загарбників столицю України. Ця великомасштабна операція стала центральною подією в битві за Україну.
   Починаючи з вересня 1941 року і до листопада 1943-го, упродовж 778 днів, столиця України була окупована ворогом. Стверджуючи, що на берегах Дніпра вирішується доля Німеччини, гітлерівці створили потужну систему укріплень, щоб тримати стратегічну оборону на правому березі Дніпра, яка була названа "Східний вал".
   6 листопада 1943 р. столиця України була звільнена від німецьких військ. У боях за Київ загинули до 240 тис. радянських солдатів і офіцерів. Таких втрат можна було б уникнути, якби не наказ Й. Сталіна взяти Київ обов’язково до роковин «Великого Жовтня».
   Битва за Київ стала виявом масового героїзму. Поруч з солдатами бились з ворогом партизани і підпільники — другий фронт. За героїзм і мужність при визволенні Києва 17,5 тис. воїнів-визволителів нагороджені орденами і медалями, 668 з них — званням Героя Радянського Союзу, 32 з них були киянами.
   Битви за Дніпро та визволення Києва мали величезне військово-стратегічне, політичне, міжнародне, моральне значення. Був створений стратегічний плацдарм, який забезпечив звільнення всієї України. Це був потужний удар по фашистській Німеччині, який відіграв видатну роль та прискорив завершення Другої світової війни.
   

   Адміністрація та члени колективу механіко-технологічного факультету поклали квіти до монументу. Пам’ять про подвиг визволителів України, їх мужність і звитяги не згасне ніколи.
 
Олег Заболотько, доцент кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook