Кафедра економіки

Історія кафедри

Кафедра економіки була створена 1 квітня 2021 року.
Історичними витоками новоствореної кафедри економіки стали потужні наукові школи з проблем інтенсифікації сільськогосподарського виробництва та наукової організації праці. Зокрема, кафедра економіки підприємства ім. проф. І.Н. Романенкаорганізована в Українській сільськогосподарській академії 1954 р. як кафедра економіки сільського господарства. До її колективу ввійшли викладачі кафедри економіки і організації сільського господарства Київського сільськогосподарського інституту. На час створення її завідувачем був І.Н.Романенко – д.е.н., проф., чл.- кор. ВАСГНІЛ, академік УАСН. З іншого боку - у зв’язку з поглибленням спеціалізації навчання студентів на основі кафедри організації сільськогосподарського виробництва, восени 1972 року було створено кафедру Наукової організації праці, яка в 1995 році була трансформована в сучасному напрямку. Визначною особистістю в історії кафедри, був відомий вчений-економіст, її засновник і фундатор доктор економічних наук, професор Григорович Діонісій Андрійович, який очолював кафедру з 1972 по 1984 рік. Він же був першим деканом економічного факультету (1951-1960 рр.). 
 
З метою підвищення ефективності використання навчально-наукового потенціалу, удосконалення навчальної і наукової діяльності економічного факультету, упорядкування його структури – згідно наказу ректора № 310 від 01 квітня 2021 на основі рішення Вченої ради НУБіП України від 31 березня 2021 року (протокол №8) було проведено реорганізацію шляхом об’єднання кафедри економіки підприємства ім. проф. І.Н. Романенка та кафедри економіки праці та соціального розвитку та надання утвореній кафедрі назви - кафедра економіки, з 01 квітня 2021 року.
 
 
З 2015 по 2021 рік завідувачка кафедри економіки підприємства ім. проф. І.Н. Романенка д.е.н., проф. Рогач Світлана Михайлівна
З 2015 по 2021 рік завідувач кафедри економіки праці та соціального розвитку д.е.н., проф. Єрмаков Олександр Юхимович 
 
В результаті такої оптимізації було створено потужну кафедру, яку очолила доктор економічних наук, професор Байдала Вікторія Володимирівна. 
 
 
 
До складу кафедри ввійшли 24 науково-педагогічних працівника та три методисти. Серед них п’ять докторів економічних наук, професорів: Байдала Вікторія Володимирівна, Єрмаков Олександр Юхимович, Рогач Світлана Михайлівна, Терещенко Віктор Кирилович, Ткачук Вадим Анатолійович, Климчук А.О. Два доктора економічних наук, доцента – Ланченко Євгеній Олександрович та Мірзоєва Тетяна Володимирівна. Дев’ять кандидатів економічних наук, доцентів - Балан Олександр Дмитрович, Гаврилюк Іван Петрович, Гуцул Тетяна Анатоліївна, Ільків Лілія Анатоліївна, Костюк Тетяна Олексіївна, Нагорний Віталій Володимирович, Степасюк Людмила Михайлівна, Суліма Наталія Миколаївна, Чередніченко Олена Олександрівна. Два асистенти, к.е.н. - Рубан Ольга Олександрівна, Якимовська Анна Вікторівна та ст. викладач - Коваленко Лариса Вікторівна.
 
 
Колективом кафедри щорічно виконується педагогічне навантаження в обсязі понад 9 тисяч годин, при цьому викладається низка дисциплін для підготовка фахівців ОС Бакалавр та Магістр студентів багатьох факультетів, а також для аспірантів. Зокрема, кафедра економіки здійснює навчальний процес, забезпечуючи його навчальними програмами, методичними розробками, навчальними підручниками та посібниками по таких дисциплінах: «Економікс», «Економіка підприємства», «Економіка праці і соціально-трудові відносини», «Економічні і фінансові ризики», «Економіка і підприємництво», «Економіка і фінанси підприємств», «Регіональна економіка», «Обґрунтування господарських рішень і оцінювання ризиків», «Економіка природокористування», «Економіка сільського господарства», «Економіка та організація біотехнологічних виробництв», «Економіка аграрних формувань», «Лідерство та управління кар’єрою», «Методологія та організація наукових досліджень», «Економіка розвитку», «Оцінка ризиків в агробізнесі», «Соціологія праці», «Соціальна відповідальність», «Корпоративна соціальна відповідальність», «Управління людськими ресурсами», «Управлінська економіка», «Організація і управління виробництвом», «Організація підприємницької діяльності», «Економічне управління сільським розвитком», «Нормування організація і оплата праці», «Започаткування власної справи», «Організація і оплата праці», «Ринок праці» та «Університетська освіта та соціальні комунікації».
На кафедрі ведуться наукові дослідження за ініціативними темами: «Економічна ефективність виробництва нішових сільськогосподарських культур», «Наукові засади ефективного господарювання в агропромисловому виробництві» та «Вдосконалення системи соціально-трудових відносин у сільському господарстві». Проводяться наукові дослідження з ефективного та раціонального використання природно-ресурсного потенціалу аграрної сфери, з актуальних проблем удосконалення організації праці та виробництва, розвитку форм господарювання, вдосконалення економічних відносин, визначення економічних ризиків і підвищення ефективності виробництва сільськогосподарської продукції, розвитку агробізнесу та аграрних ринків.
За результатами наукових досліджень науковці кафедри публікують наукові статті у фахових виданнях України та у міжнародних виданнях, в тому числі у тих, що індексуються у міжнародній базі Scopus та Web of Sciense, а також тези доповідей на міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях, крім того видаються наукові монографії.
Також співробітники кафедри економіки розробляють та видають всі необхідні для забезпечення навчального процесу посібники та методичні розробки.
Кафедра здійснює підготовку кадрів вищої кваліфікації через докторантуру і аспірантуру. За науковим консультуванням та керівництвом членів кафедри захищено низку кандидатських і докторських дисертацій, продовжується навчання здобувачів ступеня доктор філософії. Професор Єрмаков О.Ю. є членом спеціалізованих вчених рад із захисту докторських дисертацій у Національному університеті біоресурсів і природокористування України та Миколаївському національному аграрному університеті.
У 2021 році отримали вчене звання доктора економічних наук Ланченко Є.О. та Мірзоєва Т.В. Отже, сьогодення кафедри економіки представлено досвідченими і амбітними науково-педагогічними працівниками, які підвищують свій професійний рівень, що безумовно допоможе студентам отримати якісний рівень професійних знань та практичних навичок, опанувати культурою економічного мислення, основами економічної філософії та реалізувати себе в найрізноманітніших сферах діяльності як в Україні так і за її межами.
Співробітники кафедри бережуть історичні здобутки і традиції та роблять свій внесок у розвиток економічної науки. Щорічно члени кафедри на чолі з завідувачем д.е.н., проф. Байдалою В.В. вшановують пам’ять видатного вченого-економіста д.е.н., професора Касьянова Л. І., завідувача кафедри економіки сільського господарства з 1976 по 1987рр. 
 
  
 

Відкриття композиції  «Книга знань», приурочену 124-й річниці від дня заснування НУБіП України.
 
 
 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook