Цей день в історії: річниця визволення України

28 жовтня 2021 року

 28 жовтня 1944 р. відбулося остаточне вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України. Свято встановлене відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка від 20 жовтня 2009 р. з метою всенародного відзначення визволення України від загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні.

28 жовтня 2021 р. на відзначення ювілейної дати кафедра міжнародних відносин і суспільних наук провела онлайн захід, приурочений цій події. До заходу активно долучилося не лише студентство спеціальності «міжнародні відносини», а й інших спеціальностей гуманітарно-педагогічного факультету та інших факультетів.

     

Згадуючи цей день, не оминули увагою й внесок нашого університету у перемогу над нацистами: побували на віртуальній екскурсії територією навчального закладу, що береже пам'ять про трагічно-героїчні події лихоліття війни.

28 жовтня 1944 року відбулося повне витіснення угорських та німецьких військ із найзахіднішого регіону теперішньої України — Закарпаття, яке відбулося в результаті здійснення радянськими з'єднаннями Четвертого та Першого Українських фронтів Східно-Карпатської наступальної операції. Визволення України почалося під час Сталінградської битви (листопад 1942 — лютий 1943), яка поклала початок корінному перелому у війні на користь СРСР. Перші населені пункти України в східному Донбасі були звільнені в грудні 1942 р. Масове ж визволення українських земель почалося в ході Курської битви (5 липня — 23 серпня 1943 р.). 8 травня 1945 р. німецько-радянська війна завершилася капітуляцією Німеччини. 2 вересня 1945 p. капітуляцією Японії завершилася Друга світова війна.
Вклад України в перемогу над Німеччиною та її союзниками був величезний. Українці в роки Другої світової війни билися проти гітлерівської Німеччини і її союзників у складі Радянської армії, антинацистського руху Опору (на території України і окупованих країн Європи), у складі американської, канадської армій, австралійських частин. Серед військового керівництва СРСР було немало українців. Найбільш відомі із них — А.Єременко, С.Тимошенко, Р.Малиновський, І.Черняховський, П.Рибалко, К.Москаленко та інші. З 15 фронтів, які діяли в період радянсько-німецької війни, більше половини очолювалися маршалами і генералами — українцями за походженням. Великий внесок у перемогу зробили працівники тилу, вчені, медики, діячі літератури і мистецтва. Зазнавши в роки Другої світової війни величезних людських і матеріальних втрат, Україна зробила неоціненний внесок у перемогу над фашистською Німеччиною і її союзниками.
Краще один раз побачити, ніж багато разів почути. Для цього у ході пам’ятного заходу звернулися до відео, яке на документальних матеріалах показало українську ціну перемоги у війні.

Маємо пам’ятати, щоб ніколи не повторилося!!!

 

 

Людмила Лановюк,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook