М. Доля ПРО МАТЕМАТИЧНИЙ ФУНДАМЕНТАЛЬНИЙ СИМВОЛІЗМ БІОЛОГІЗАЦІЇ технологій екологічно обгрунтованого ведення органічного рослинництва

February 5, 2021
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

 

Актуальність. Проблема біологізації технологій екологічно обгрунтованого ведення рослинництва знов гостро повстала як інноваційний виклик часу щодо загроз зростання світового голоду і нестачі питної води, визначений як внутрішніми причинами, так і зовнішніми обставинами і зобов’язаннями України. Внутрішні причини зумовлені драматичними процесами політичного, економічного та соціального характеру. Зовнішні вимоги пов'язані з необхідністю виконання зобов'язань, взятих державою в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. То на шляху пошуків виходу із затягнувшогося ланцюгу економічних криз та соціально - політичних невдач української держави вдале розв’язання зазначеної проблеми є надзвичайно актуальним.

            В такій постановці проблема формування системи ефективної параметризації біологізації на засадах створення та розвитку математичного символізму щодо опису процесів впровадження технологій екологічно обгрунтованого ведення рослинництва на основі практики застосування інноваційних технологій моніторингу землекористування у аграрній сфері з урахуванням правових аспектів примусової консолідації земель сільськогосподарського призначення є дійсно інноваційним фундаментальним викликом часу, а від здатності української нації знайти адекватну відповідь на цей виклик критично залежить майбутнє нашої держави. Між тим, така відповідь вимагає широких міждисциплінарних знань на рівні теорії і практики, а не тільки спеціалізованих юридичних, а також цілісних, чи хоча би міжгалузевих підходів на рівні державного управління та місцевого самоврядування до впровадження у виробництво  нових  еколого – й  фітосанітарно обгрунтованих технологій рослинництва і потребує залучення математичного фундаментального символізму біологізації технологій при впровадженні нових систем  параметризації  Державного кадастрування земель, що  є основою   збільшення валових зборів високоякісної сільсько-господарської  продукції.

        Разом з тим, навіть короткий інтернетогляд наукових досліджень проблеми формування вдосконаленого математичного символізму біологізації технологій екологічно обгрунтованого ведення рослинництва вказує на поки низький кількісний рівень  уваги, явно недостатній для вирішення цієї проблеми (всього 240 результатів за 0,81 сек.).

        Та все ж початок є. Так, на глибину коріння причин такої проблеми на шляху до біологізації із необхідністю її опису сучасним розвинутим математичним символізмом вказує Шувар І.І. [1] тим, що  інтенсивне ведення землеробства спричинило порушення екологічної рівноваги природи: накопичення в грунті токсичних речовин, посилення ерозійних процесів, як наслідок - незадовільна якість небезпека вирощеної продукції. Проблема розширюється  за даними  Педака І.С. [2] також тим, що внаслідок надмірного використання добрив спостерігається явище деградації грунтів, зменшення вмісту гумусу, зниження їх родючості. У сільському господарстві України за інформацією Федерації органічного руху України станом на 2015 рік [3]  використовується 50 різновидів мінеральних добрив. Це, в середньому, 126—133 кг на 1 га. Застосування мінеральних добрив і пестицидів дають можливість значно підвищити врожайність сільськогосподарських культур, проте має негативні екологічні наслідки: накопичуючись у рослинах, вони потрапляють в організм людини; забруднюють поверхневі і підземні води; знищують або пригнічують мікрофлору грунту. При цьому економічна ефективність вирішення розглядаємої проблеми за тведженням проф. Гудзинського О.Д. [4]   повинна уступати перше місце значно більш пріорітетній екологічній, соціальній,  інтелектуальній результативностям, а на нашу думку, ще й на основі жорскої і точної формалізації рішення проблеми запровадження біологізації через математичний символізм врахування впливів негативних факторів і позитивних рішень  технологій екологічно обгрунтованого ведення органічного рослинництва.

        Отже, навіть стислий аналіз публікацій вказує на те, що проблема впровадження біологізації рослинництва потребує підвищення уваги вчених і цілеспрямованої реалізації їх науково-технічних зусиль із  формування вдосконаленого математичного символізму біологізації технологій екологічно обгрунтованого ведення рослинництва.

Повна версія статті

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook