Мій досвід навчання у Вищій школі сільського господарства ISA Lille

June 19, 2020

     В нашому університеті є доволі багато можливостей потрапити на навчання закордон, і в цьому семестрі мені випала нагода поїхати навчатись в один з французьких ЗВО – Вища школа сільського господарства ISA Lille, що знаходиться в місті Ліль, на самій півночі Франції, за декілька десятків кілометрів від кордону з Бельгією. Також разом зі мною на цю програму пощастило поїхати ще двом студентам – Мусій Антоніні та Аношкіну Олександру. Але окрім нас, там були ще українці, студенти з нашого університету, які навчаються за програмою подвійних дипломів, і з якими ми незабаром познайомилися. 

 

Навчання проходило доволі нелегко, але водночас дуже цікаво, і я б хотіла звернути увагу на декілька цікавих моментів:

1. Ми мали можливість вибирати для навчання саме ті предмети, які нам хотілось – дуже класна практика, яка дає певну свободу, можливість акцентувати навчання на найбільш цікавих для тебе предметах;

2. Ми працювали тільки в команді – спершу було доволі незвично, адже в Україні зазвичай оцінювання є індивідуальним. Але ця методика є дійсно результативною! Окрім навичок вирішення кейсів вона також розвиває комунікативні навички та вміння працювати в команді. Я мала можливість вирішувати кейси разом зі студентами з найрізноманітніших країн: Індії, Гани, Італії, Мексики, Бразилії, Росії, Тайланду, Тайваню ну і звичайно з самої Франції.

3. В нас було багато практичних завдань. До нас декілька разів на місяць приходили представники з різних компаній, починаючи з невеликих національних компаній і закінчуючи багатомільйонними компаніями, як наприклад Nestle. Вони ділилися своїми знаннями, програмами, які вони використовують, та в цілому розповідали про свою роботу.

 

    Ми не тільки навчалися, а ще й відкривали нові національні страви продукти, дізнавались культуру Франції, а також спілкувались з іншими студентами, які прибули з різних куточків світу. Також, ми мали можливість подорожувати, я була в Парижі та Брюсселі. Я багато чого побачила та дізналась, нажаль це було декілька місяців, потім ми були змушені навчатися дистанційно та виходити на вулицю тільки за потребою. Але університет та уряд допомагали нам як тільки могли, постійно підтримуючи нас, вони привозили безкоштовну їжу, маски та надавали іншу допомогу.
    Це вже моє друге навчання за програмою обміну, до цього навчалася у Словаччині, і точно можу сказати, що проживання та спілкування з різними людьми допомагає мені розвиватися, я починаю по-іншому мислити, а головне порівнювати різні країни, та виокремлювати для себе найкращі речі.

 
     Я вважаю, що коли ти бачиш щось, що потрібно Україні, ти починаєш замислюватися як це можна реалізувати в нас, що для цього можна зробити. Я рекомендую всім студентам подаватися на різноманітні програми, а завдяки нашій Альма-матер, яка співпрацює з багатьма університетами світу, це можна зробити досить легко.
 
Павленко Жанна
студентка економічного факультету
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook