Проблеми збереження рідкісних та зникаючих видів риб

21 October 2019, 21:19

   10–11 жовтня 2019 року на базі Служби рибного господарства при Міністерстві сільського господарства Литовської Республіки відбувалася Міжнародна науково-практична конференція «Запаси, загрози та перспективи рідкісних та зникаючих видів риб» в якій прийняли участь доцент кафедри гідробіології та іхтіології Наталія Марценюк та доцент кафедри аквакультури Алевтина Базаєва. Дана конференція проходить раз на чотири роки.

    Основними мовами конференції були: литовська, англійська, російська.

  Основна робота конференції проходила в районному центрі м. Тракай, що знаходиться за 27 км від м. Вільнюса. Учасниками конференції були фахівці з різних науково-дослідних інститутів, установ та відомств Литви, Латвії, Білорусі, України, Польщі, Данії, Чехії.

   Впродовж першого дня роботи було заслухано 14 доповідей, в яких учасники різних країн презентували досвід свого регіону у розведенні рідкісних та зникаючих риб, ділились своїми досягненнями щодо відновлення рибних запасів та збереження раритетних видів риб, висвітлювали виклики та загрози, з якими вони стикаються, заходи боротьби з рибними захворюваннями тощо.

   Наші викладачі також виступили з цікавою та актуальною доповіддю «Вплив клімату на зміну біорізноманіття риб України».

  Проблема збереження рідкісних та зникаючих риб у внутрішніх водах залишається серйозною, оскільки природні рибні запаси важко відновити через економічну діяльність людини та кліматичні умови. Сьогодні потрібно докласти великих зусиль, щоб відновити рідкісні та майже вимерлі види у наших внутрішніх водах.

   Литва є першою з трьох країн Балтії, яка розпочала відновлення рідкісних та зникаючих рибних запасів. Латвія, Білорусь, Україна, Польща, Чехія бачать реалістичну перспективу і готові співпрацювати зі Службою рибного господарства, застосовуючи передовий досвід у цій галузі.

    На другий день конференції учасники мали змогу разом зі спеціалістами Служби рибного господарства випустити 4000 екз. вусача звичайного (Barbus barbus barbus L.) в річку Неріс, середня вага одного екземпляра складала 2 г, які вперше в історії Рибної Служби були проінкубовані та вирощені в Південному регіональному рибному відділенні Лаукіста.

   Крім того, в річку Бражуоле був здійснений випуск кумжи (2000 екз.). Середня вага – 150 гр. Ці риби, належать до родини лососевих, вирощувались у відділі рибного господарства Східного регіону, Тракі Воке.

   Протягом усієї конференції учасники активно обговорювали доповіді, обмінювались досвідом, ідеями для подальшої роботи з відновлення запасів рідкісних та зникаючих риб, обговорювали ідеї щодо можливих спільних міжнародних проектів.

   Висловлюємо вдячність організаторам конференції за високий рівень проведення даного заходу та надану можливість стати його учасником.

Н. Марценюк,

доцент кафедри гідробіології

та іхтіології

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook