Тиждень правових знань в НУБіП України – 2019: підведення підсумків

October 15, 2019

      Традиційно у жовтні вже восьмий рік поспіль на юридичному факультеті НУБіП України проводиться Тиждень правових знань. Метою проведення даного заходу є підвищення загального рівня правової культури, вдосконалення сиситеми правової освіти студентів, набуття необхідного рівня знань, формування поваги до права, забзпечення доступу до джерел правової інформації.

Кожного дня, з 07 по 11 жовтня 2019 р., з понеділка по п’ятницю, п’ять днів поспіль кафедри юридичного факультету реалізовували свої ініціативні заходи приурочені Тижню правових знань в НУБіП України – 2019.

Кафедра теорії та історії держави і права охопила заходами більшість факультетів Університету, науково-педагогічними працівниками кафедри було проведено  круглий стіл «Конституційні права та обов’язки громадянина України», 07 жовтня 2019 р., Сергій Козін; семінар-бесіда «Шлюбний договір» та панельна дискусія про оновлення виконавчої влади в Україні, 09 жовтня 2019 р., Олена Чомахашвілі), і інтелектуальні ігри та конкурси (конкурс «Числа у правознавстві», 08 жовтня 2019 р., Олена Попова; інтелекутально фантастична гра «Державницька машина часу: органи влади та управління Стародавнього Риму та сучасної України», 09 жовтня 2019 р., Карім Ємельяненко; інтелектуальна гра «Хто? Що? Коли?», 10 жовтня 2019 р., Людмила Протосавіцька), це і цікаві пізнавальні зустрічі з юристами-практиками (09 жовтня 2019 р., Світлана Хом’яченко) та з майбутніми абітурієнтами (11 жовтня 2019 р., Олена Попова). І лише один із запланованих кафедрою теорії та історії держави і права заходів тривав усі п’ять днів - це соціологічне опитування студентів Національного університету біоресурсів і природокористування України щодо рівня їх правової культури (07-11 жовтня 2019 р., Віра Качур). Незважаючи на те, що заходи відбувалися у найрізноманітніших форматах, кожний з них знайшов свій схвальний відгук у його учасників.

В переддень професійного свята юридичної спільноти на запрошення завідувача кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. академіка В.З. Янчука Володимира Єрмоленка, на юридичний факультет завітав суддя Конституційного Суду України Віктор Колісник.

Кафедрою міжнародного права та порівняльного правознавства, за ініціативи Наталії Кідалової 8 жовтня було запрошено на зустріч зі студентами Лесю Бурчак - директора Першого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної  правової допомоги.

 

Під час зустрічі студенти ознайомились з основними положеннями законодавства, з організаційною структурою системи надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, історією становлення безоплатної правової допомоги в Україні.

     Лектори поділилися цікавим досвідом роботи системи, відповіли на численні питання майбутніх правників та можливостями працевлаштування випускників нашого факультету у системі БВПД. Багато студентів навіть виявили бажання пройти навчальну практику в Лівобережному київському місцевому центрі з надання БВПД та співпрацювати з Центром. А вже 10 жовтня студенти мали змогу поспілкуватися з Ольгою Шевчук - професійним коучем ACSTH ICF, сертифікованиим бізнес - медіаторем (Академія Мюнхенської ТПП (Німеччина)/Wirtschaftsmediatorin (IHK), сертифікованим сімейним медіаторем (УЦМ при kmbs), тренерем-медіаторем, адвокатом та Яною Борт – тренером, сертифікованим нейро-коучем.

Зустріч відбулася у формі тренінга.  У вступному слові Ольга Шевчук відзначила, що медіація (посередництво) — це процес, під час якого зустрічаються дві або більше сторони за присутності третьої нейтральної (медіатора), яка сприяє досягненню взаємної згоди у вирішенні суперечки. За медіації конфліктні сторони самі знаходять рішення. Медіація дає змогу під різним кутом розглянути предмет спору, використати конфлікт як "інструмент навчання" і основу для покращення взаємовідносин між сторонами.

Підводячи підсумки тренінгу, лектори підкреслили, що програма посередництва є ефективним способом вирішення суперечок. Юристи виконуючи роль посередників, навчаються навичкам посередницької діяльності, які вони можуть використовувати в своїй роботі та повсякденному житті. Оскільки посередники намагаються вирішити конфлікт і запобігти його повторенню.

    Також 10 жовтня Євгеном Шульгою було організовано проведення практикуму з кримінального права: “Процесуальні дії в кримінальному провадженні: практичні аспекти”. Спікером виступила Олена Карнаух практикуючий адвокат, голова адвокатського об'єднання.

     Студентам було представлено практичні тонкощі роботи адвоката при здійсненні досудових процесуальних дій. Особливу увагу було приділено роботі адвоката при "затриманні", "обшуці" та "допиті", з огляду на те, що саме під час даних процесуальних відбувається зібрання доказів, на яких в подальшому в суді буде побудована лінія обвинувачення. Знання та вміле користування процесуальним порядком при здійсненні досудового розслідування допомагає зміцнити позиції клієнта і попередити свавілля органів досудового слідства в кримінальному процесі.

9 та 10 жовтня викладачами кафедри адміністративного та фінансового права, Оленою Гулак та Оленою Улютіною проведенні для студентів першого курсу виїзні практичні заняття з дисципліни «Судові та правоохоронні органи» до Голосіївського районного суду м. Києва.

Студенти першого курсу мали змогу бути присутніми на судових засіданнях з розгляду кримінальних проваджень; безпосередньо спостерігати за етапами судового процесу, виступами прокурора, сторонами захисту та підозрюваних.

Учні високо оцінили саме такий наглядний формат проведення практичних занять.

На запрошення завідувача кафедри Володимира Курила, було проведено гостьову лекцію суддею Верховного Суду у відставці Петром Панталієнком, який ознайомив студентів з судовою системою України, діяльністю Верховного Суду та новелами законодавства в Україні.               

Кафедрою цивільного та господарського права було проведено також чимало заходів. Так, в рамках проведення Тижня права доцентом кафедри цивільного та господарського права Юлією Канарик було проведено виїзне практичне заняття зі студентами магістратури 1 року навчання з дисципліни «Патентне право» на базі Державного підприємства "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент). Особливо студенти були вражені єдиним в Україні Музеєм правової охорони інтелектуальної власності, який було відкрито до 15-ої річниці державної системи правової охорони інтелектуальної власності 26 січня 2007 р, адже ніхто навіть не здогадувався про його існування. Студенти детально ознайомилися з розвитком сфери охорони інтелектуальної власності після проголошення незалежності України – від видачі першого патенту України та заснування Укрпатенту до видачі стотисячного патенту у 2012 р. і отримання Укрпатентом статусу міжнародного пошукового органу. На численні запитання студентів надали докладні відповіді співробітники та експерти Укрпатенту. Для магістрів юридичного факультету спеціалізована екскурсія з інтелектуальної власності є тою інформаційною базою, використання якої може стати запорукою успішної підготовки до захисту магістерських робіт та подальшого ствердження в обраній професії.                         

11 жовтня 2019 року під керівництвом доцента кафедри цивільного та господарського права Пушкар Марини Василівни та асистентом кафедри Лебідь Інни Володимирівни, студентам 4 курсу випала нагода самостійно вибрати предмет спору та змоделювати судове засідання у відповідності до норм Цивільного процесуального кодексу. Такий захід допоміг згадати вивчений матеріал, систематизувати його, проаналізувати поведінку кожного учасника процесу, не лише з юридичної сторони, а й з психологічної.

Кожен зі студентів відповідально поставився до своєї ролі, продемонстрував свої засвоєні знання з дисципліни Цивільний процес та свій індивідуальний та творчий підхід до ситуації, що склалась.

Отже, Тиждень правових знань в НУБіП України – 2019 був досить насиченим. Правова освіта – це вимога часу, тому така робота триватиме і надалі!!!

                                                                                      Олена Улютіна,

заступник декана юридичного факультету

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook