«Бухгалтерський облік, оподаткування та контроль в умовах міжнародної економічної інтеграції»: кафедрі обліку та оподаткування – 60!

October 11, 2019
10 жовтня 2019 року на економічному факультеті НУБіП України відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Бухгалтерський облік, оподаткування та контроль в умовах міжнародної економічної інтеграції», присвячена 60-річчю кафедри обліку та оподаткування.

       Прийняти участь у конференції та привітати колектив кафедри прийшло чимало гостей з державних установ та організацій серед яких: Міністерство фінансівДержавна аудиторська службаМіністерство оборони України. Серед гостей представники Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України, Спілки аудиторів України, ННЦ «Інститут аграрної економіки», професійних Всеукраїнських видань «Все про бухгалтерський облік», «Баланс-агро», Міжнародної аудиторської компанії «HLB UKRAINE», а також з 18-ти закладів вищої освіти України: Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», Вінницький національний аграрний університет, ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана», Державний університет «Житомирська політехніка», Житомирський національний агроекологічний університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київський національний торговельно-економічний університет, Львівський торговельно-економічний університет, Луцький національний технічний університет, Національна академія статистики, обліку та аудиту, Національний університет «Львівська політехніка», ВП НУБіП України «Ніжинський агротехнічний інститут», Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, Тернопільський національний економічний університет, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Сумський державний університет, Чернігівський національний технологічний університет, ВП НУБіП «Рівненський коледж». Загалом, більше 120 учасників долучилися до святкування ювілею кафедри обліку та оподаткування. 

     Завідувач кафедри Євгенія Калюга у вітальному слові з вдячністю звернулася до гостей та колег-партнерів, які творили історію кафедри впродовж 60-ти останніх років. Відкрив пленарне засідання ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко, який надав високу оцінку підготовці фахівців з обліку та оподаткування й акцентував увагу на освітньо-наукових можливостях кафедри, зокрема, економічного факультету й Університету в цілому. Його очільник з гордістю відмітив наукову активність нинішніх студентів зі спеціальності, що підтверджується їхніми неодноразовими перемогами і завоюванням призових місць у 2019 році та за попередні роки на Всеукраїнських студентських олімпіадах, конкурсах наукових, магістерських й бакалаврських робіт, наукових дебатах на Міжнародних й Всеукраїнських науково-практичних конференціях.

     До вітальних слів долучився декан економічного факультету Анатолій Діброва. Він зупинився на хронологічних етапах розвитку і наукового зростання кафедри, акцентував увагу на її матеріально-технічній базі, якості підготовки фахівців, відмітив їх професійну компетентність й високу конкурентоспроможність на ринку праці. Декан вручив Подякиграмоти активним та креативним студентам, науково-педагогічним працівникам кафедри, її ветеранам за сумлінну працю, відданість, справі, особистий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців для економіки України, плідну науково-педагогічну діяльність, впровадження сучасних методів навчання, значні досягнення у наукових дослідженнях з питань обліку та контролю. 

     Професор Любов Гуцаленко презентувала учасникам здобутки, про які вже можна говорити з гордістю за 60-ти річний період, окреслила інноваційні цілі та завдання, фундаментом яких стали саме історичні надбання вчених-попередників (Сергія РогаченкаІгоря Малишева, Михайла Парасія, Григорія Кірейцева, Людмили Звонарьової, Ольги Вербило, Людмили Шатковської, Леоніда Сука та багатьох інших).

     Випускник кафедри академік Національної академії аграрних наук України, радник дирекції ННЦ «Інститут аграрної економіки» Петро Саблук у своєму виступі акцентував увагу на теоретико-методологічних засадах розвитку бухгалтерського обліку та проблемах підготовки бухгалтерських кадрів в системі вищої агроекономічної освіти.
     Людмила Гапоненко – заступник директора Департаменту прогнозування доходів бюджету, начальник Управління методології бухгалтерського обліку та нормативного забезпечення аудиторської діяльності Міністерства фінансів України, голова Ради нагляду за аудиторською діяльністю розпочала наукову дискусію щодо змін в законодавстві з бухгалтерського обліку і аудиту, визначила стратегічні цілі та шляхи імплементації положень європейського законодавства у вітчизняну практику. 
     Виконуюча обов’язки голови Державної аудиторської служби України Галина Вашека та начальник Управління євроінтеграції та контролю за використанням коштів за міжнародними угодами Тетяна Боровкова окреслили перспективи розвитку та підходи до реформування державного аудиту в Україні й запропонували розвивати співробітництво з Університетом через залучення студентів до практичного стажування, виробничої практики у різних відділах та офісах Державної аудиторської служби. 

     Новації внутрішнього аудиту органів державного і комунального секторів України представила директор Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони України Марина Бариніна
     Загалом, наукові дискусії відбувалися за участю багатьох вчених та практиків: Валерія Жука – голови Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України; Василя Дерія – професора кафедри обліку і оподаткування Тернопільського національного економічного університету; Наталії Вовчук – представника СІМА в Україні; Ірини Дрозд – директора Центру підвищення кваліфікації та Тетяни Мельник – доцента кафедри обліку та аудиту Київського національного університету ім. Т. Шевченка; Марії Шигун – завідувача кафедри обліку і оподаткування ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана; Наталії Правдюк – завідувача кафедри бухгалтерського обліку та Тетяни Мулик – завідувача кафедри аналізу та статистики Вінницького національного аграрного університету; Наталії Малюги – професори кафедри обліку та оподаткування Житомирського агроекологічного університету; Михайла Проданчука – провідного наукового співробітника ННЦ «Інститут аграрної економіки», Сергія Бардаша – професора кафедри агарного консалтингу і туризму НУБіП України; Василя Савчука – професора кафедри статистики та економічного аналізу НУБіП України; Наталії Царук – доцента кафедри обліку та оподаткування ВП НУБіП України «Ніжинський агротехнічний інститут»; Володимира Гордополова – доцента кафедри фінансового аналізу та аудиту Київського національного торговельно-економічного університету, головних бухгалтерів ВП НУБіП України: Наталії Кубрак (Агрономічна дослідна станція) і Валентини Мартинюк (Великоснітинське навчально-дослідне господарство ім. О.В.Музиченка»).

     Підсумовуючи, вважаємо, що представлені наукові дискусії, які відбувалися на конференції з питань бухгалтерського обліку, оподаткування та контролю в умовах міжнародної економічної інтеграції – це початок реалізації інноваційних завдань і цілей на загальнодержавному рівні, які уже ввійшли в нову історію кафедри задля подальших наукових і творчих успіхів у розвитку бухгалтерського обліку, прославленні науки і держави!

Євгенія Калюга,
завідувач кафедри обліку та оподаткування
Любов Гуцаленко,

професор кафедри 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook