Інноваційне живлення картоплі столової – шлях до прибуткового виробництва

July 23, 2019

І знову симбіоз науки та виробництва відбувся на Міжнародному науково-практичному семінарі «Інноваційне живлення картоплі столової – шлях до прибуткового виробництва» на початку липня під егідою кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім.О.І. Душечкіна агробіологічного факультету НУБіП України і вже традиційних партнерів компанії Syngenta, а також УАВК, щоб обговорити нагальні питання галузі картоплярства.

Увага учасників семінару, у першу чергу, у розрізі ринку переробки продукції була прикута до протоколу вирощування картоплі чіпкого напрямку переробки, особливо щодо живлення і захисту рослин у період її вегетації, а також значення його дотримання у отриманні безпечної і якісної продукції. Адже, саме протягом вирощування картоплі на полі формується якість бульб і у цьому аспекті не аби яку роль відіграють знання і вміння спеціалістів агрономічного спрямування. Детально розібратись у цих питаннях присутнім допомагав випускник нашого університету факультету агрохімії і ґрунтознавства, а нині керівник агровідділу ТОВ «Чіпси Люкс» Володимир Левківський.

Аудиторія особливу зацікавленість проявила до міжнародного досвіду вирощування картоплі, особливо до вимог, що висуваються до якості овочевих культур, і картоплі у тому числі, у Європі. Адже, нині перед українськими виробниками відкриваються європейські ринки збуту продукції високої якості, що обумовлено введенням обмежень відносно застосування частини діючих речовин ЗЗР у цій частині світу, а це, у свою чергу, обумовить труднощі із вирощуванням овочевих культур і значне зниження їх урожайності у Європі. Тож, і виробничники і науковці активно дискутували про це із Арто Маркуло, представником компанії Syngenta у Фінляндії.

Не аби яку зацікавленість викликали в учасників інноваційні розробки у вирощуванні картоплі від професора Анатолія Бикіна та ТОВ «Біотех ЛТД». Тут були представлені інноваційні способи різноглибинного внесення добрив, техніка, яка дає можливість це здійснити, нові марки КАС та інших добрив, а також інша техніка, яка дозволяє ефективно використовувати ресурсоощадний спосіб обробітку ґрунту під цю культуру.

Слід зазначити, що не тільки досвідчені фахівці, а й студенти із захватом поглинали інформацію для збагачення своїх знань. Адже, виробничу практику у ТОВ «Біотех ЛТД» зараз проходить 8 бакалаврів і 1 магістр. До того ж, не проґавити таку гарну можливість дізнатись про новинки та інновації вирішили й інші студенти, які навмисне приїхали на семінар.

Тож, міжнародний семінар у котре зібрав провідних фахівців із науки, виробництва, масмедіа і студентства. Став вдалою площадкою для обміну досвідом, плідної дискусії та виокремлення перспективних шляхів розвитку галузі картоплярства. Тож, дякуємо всім за співпрацю і бажаємо гарних врожаїв.

Надія Бордюжа,

доцент кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім.О.І. Душечкіна

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook