Лиха доля та славні часи університету у музеї історії НУБіП очима студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

February 27, 2019
м. Київ, НУБіП України, навч. корпус 3



Студенти 3-го курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК разом з кураторами, викладачами кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Зінаідою Буровою та Марією Жеплінською відвідали музей історії НУБіП. Наші студенти прослухали цікаву та змістовну лекцію шановного Івана Романовича Байрака про історію становлення нашої Альма-матер, її минуле та сьогодення.

Історія університету бере свій початок від сільськогосподарського відділення, яке було відкрите 30 вересня 1898 р. у Київському політехнічному інституті і трансформувалось у 1918 р. у сільськогосподарський (агрономічний) факультет. На базі цього факультету в 1922 р. у структурі КПІ було створено Київський сільськогосподарський інститут, який з 1923 р. став самостійним вищим навчальним закладом. 

Наш університет зазнав лихої воєнної долі зповна… 

     22 червня 1941 р. … День, коли завирувало полум’я Другої світової війни на території нашої держави. Удару зазнала й столиця Радянської України – Київ. Голосіївський ліс, де розташовувались сільськогосподарський, ветеринарний, лісотехнічний виші, став свідком жорстоких боїв радянських військ та ополченців із ворогом.
     У перші дні війни до лав Червоної Армії вступили понад 1000 студентів, викладачів та співробітників нашого університету, більше 400 – увійшли до загонів захисту важливих об’єктів Голосієва, мобілізовані на роботи по зведенню укріпрайонів навколо Києва. 
     У перших числах липня, за директивою штабу оборони Києва, був сформований винищувальний загін. У корпусі ветеринарного інституту (нині 3-й навчальний корпус університету) знаходився штаб винищувального батальйону. 
     У Голосіївському лісі, на території нашого університету, пролягала 3-тя лінія оборони столиці, точилися запеклі бої. 
     5 серпня 1941 р. під час виконання бойового завдання героїчно загинув третьокурсник факультету агрохімії і ґрунтознавства, староста групи, голова студентського профкому сільськогосподарського інституту Микола Скиба. Він був бійцем-розвідником штурмового загону. Разом з другокурсником факультету механізації Миколою Громовим вони пішли у розвідку, з якої Микола Скиба уже не повернувся. За його образом і створено центральну фігуру меморіалу пам’яті в університетському містечку – бронзову скульптуру студента-захисника, який в одній руці тримає гвинтівку, а іншою притискає до грудей колосся пшениці.

Пам'ятник загиблим студентам

     При обороні Києва, яка тривала з 11 липня по 19 вересня 1941 р., поряд з бійцями Південно-Західного фронту брали участь близько 200 студентів, випускників, викладачів та співробітників голосіївських вищих навчальних закладів. Не випадково сьогодні головна магістраль студентського містечка має назву Героїв Оборони. Прізвищами захисників Голосієва названо ряд вулиць: Потєхіна (С. К. Потєхін – полковник, командир 147-ї стрілецької дивізії), Родімцева (О. І. Родімцев – полковник, командир 5-ї повітряно-десантної бригади), Затєвахіна (І. І. Затєвахін – полковник, командир 212-ї повітряно-десантної бригади).

     Багато студентів та викладачів відзначилися в боях під Москвою, Ленінградом, Сталінградом, на Курській дузі, при визволенні України, Білорусії, Прибалтики, Румунії, Угорщини, Чехословаччини, при штурмі Берліна.

 

    З неабиякою цікавістю студенти знайомились зі старими документами, заліковими книжками та іншими раритетами, представленими у вітринах експозиції. Окрему увагу привернув стенд, присвячений пам’яті викладачів та студентів, що захищали нашу Батьківщину під час Другої світової війни та зараз в АТО.

 

     А деякі наші студенти з радістю знайшли свої світлини на стенді факультету ХТІ та з гордістю пересвідчились, що вони вже є частинкою славетної історії НУБіП! 

Зінаїда Бурова,
старший викладач кафедри процесів і
обладнання переробки продукції АПК

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook