День Героїв Небесної Сотні — пам'ятний день

February 19, 2019

    День Героїв Небесної Сотні — пам'ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні.
     Пам'ятний день встановлено указом Президента України Петра Порошенка 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.
    До Дня Героїв Небесної сотні 2019 року відбудуться виставки, вистави, концерти, покази кіно, інсталяції, презентації книг і відеороликів, лекція, спортивний турнір, а також вулична соціальна реклама. Музей Революції Гідності представить результати першого всеукраїнського соціального опитування на тему Революції Гідності.
    З метою вшанування подвигу учасників Революції Гідності, увічнення пам»яті Героїв Небесної Сотні, 18 лютого на економічному факультеті відбувся тематичний захід.
    В читальній залі 10 гуртожитку зібралися студенти 1 курсу 3 групи економічного факультету з куратором, старшим викладачем кафедри обліку та оподаткування Олегом Криворотом.

 

Олег Григорович розпочав захід із власного вірша:

Горить свіча у День Жалоби,
в напружений, немирний час,
так хочеться, вогонь цей щоби,
в серцях у наших не погас!
Правда гірка, - сумні прогнози,
Вогонь, - як струмінь від меча,
біль у душі, на серці сльози,
горить свіча, горить свіча…

    Їх назвали Небесною сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину.
    Серед Небесної Сотні були як зовсім юні, так і вже сиві люди з усіх куточків України - від сходу до заходу, від півдня до півночі. Небесна Сотня об’єднала в собі народ усієї Соборної України.
    Серед тих, хто залишився у нашій пам’яті і історії, є студент нашого навчального закладу Устим Голоднюк, боєць 38 сотні Самооборони Майдану, Герой Небесної Сотні, Герой України, молодий красивий юнак, який любив свою Батьківщину, хотів жити і дбати про майбутнє.

 

    Вони гинули за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей. За цю самопожертву українці їх канонізували – за велінням серця долучили до сонму Небесного воїнства на чолі з архистратигом Михаїлом, аби захищали країну від лиха, пильнували й оберігали її з небес…
Як завжди тематичні заходи Олег Криворот закінчує авторським віршем:

За помилки життя дає нам здачі,
припіднесе якийсь гіркий «калач»,
чоловіки як правило не плачуть,
не мають права на сльозливий плач!
На доленосному шляху сумної прози,
достатньо, днів багато у журбі,
рідко побачите ви чоловічі сльози,
вони усе тримають у собі!
Тільки сховавшись від усього світу,
сльозам дасть волю мовчазний солдат,
плаче душа, як народились діти,
серце ридає, від болючих втрат…

Ще довго-довго з покоління в покоління будуть передавати батьки синам і дочкам, а ті своїм дітям спогади про тих, хто залишив життя земне у 2013-2014 рр. Ця подія сколихнула весь світ, не залишила байдужою жодної душі.

Олег Криворот

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook