Питання консолідації земель в Україні було ключовим у рамках XI Міжнародного семінару LANDNET

December 4, 2018

Минулого тижня у столиці Естонії – місті Таллінні відбулася визначна подія для землевпорядної та геодезичної спільноти східної Європи та центральної Азії – XI Міжнародний семінар LANDNET. Цього разу на балтійському узбережжі зібралися 123 експерти із 28 країн Європи та Азії, а головною темою семінару була «Консолідація земель як важливий інструмент для реалізації великомасштабних інфраструктурних проектів та сталого землекористування».

     LANDNET проводиться за підтримки FAO (Food and Agricultural Organization of United Nations) та об'єднує фахівців різних країн. Зазвичай, експерти, які беруть участь у семінарі, представляють урядові організації, приватний сектор, університети та науково-дослідні інститути тощо.
     Метою XI Міжнародного семінару LANDNET було: розглянути консолідацію земель як важливий інструмент для реалізації великомасштабних інфраструктурних проектів та формування сталого землекористування; обговорити застосування консолідації земель у контексті проекту "Rail Baltic"; дослідити і продемонструвати різні цифрові рішення, пов'язані з консолідацією земель/управлінням земельними ресурсами; обговорити спільні проекти і можливі напрями співпраці у міжнародних мережах з питань землекористування.

     Потрібно зазначити, що питанню консолідації земель в Україні цього разу було приділено особливу увагу. Адже одна з сесій була присвячена саме розвитку консолідації земель в нашій державі. Свій експертний погляд на це питання надали представники Держгеокадастру України, Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України. Експертну оцінку та від навчальних закладів України надав декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. У доповіді, підготовленій разом із завідувачем кафедри землевпорядного проектування Андрієм Мартином, він розглянув сучасний стан землеустрою як головного механізму консолідації земель в Україні. Підсумовуючи Тарас Євсюков наголосив на необхідності радикального реформування законодавства про землеустрій; змін потребує і поняття "земельна ділянка", яку не слід розглядати як незмінний об'єкт із "вічними" межами, що встановлюються один раз і назавжди (потрібно переходити до "гнучких" об'єктів; зміни ж таких характеристик земельної ділянки як місцерозташування, площа, склад земель, призначення має відбуватися без зміни титулів власності або використання та внесення змін в реєстр прав на нерухоме майно); необхідно визначити на законодавчому рівні правила вирішення "конфліктів" під час землеустрою, а також вимоги щодо примусовості його проведення в окремих випадках. На завершення доповіді, він зазначив, що в країні може бути неперевершене законодавство про консолідацію, ідеальний кадастр нерухомості, сучасні ГІС-рішення, але якщо в країні не буде професіоналів, готових відповідально і компетентно реалізувати проекти консолідації земель у конкретних громадах, все інше буде позбавлено сенсу.

     Загалом же протягом семінару прозвучало понад 30 пленарних виступів і були проведені різнотематичні воркшопи та обговорення. Також було обрано керівний склад LANDNET на найближчі два роки.

Олександр Шевченко,
заступник декана факультету землевпорядкування

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook