Гортаючи сторінки Української революції 1917-1921 рр.: круглий стіл до 100-річчя утвердження Гетьманату П.Скоропадського, Директорії УНР, створення і діяльності ЗУНР

16 November 2018, 13:07

Буває, часом сліпну від краси.

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,–

оці степи, це небо, ці ліси,

усе так гарно, чисто, незрадливо,

усе як є – дорога, явори,

усе моє, все зветься – Україна.

Така краса, висока і нетлінна,

що хоч спинись і з Богом говори.

Ліна Костенко

 

У березні 2017 року виповнилося 100-ліття від початку Української революції 1917–1921 років – одного із найважливіших і найскладніших періодів в історії Українського народу ХХ століття. Ця доба була вершиною національно-визвольної боротьби, відродження української нації.

Сформована тоді ідея державної незалежності стала визначальною для українського визвольного руху. Розбудовою Української Народної Республіки, Української Держави, Західно-Української Народної Республіки українці довели здатність і спроможність національного державотворення. Сьогоднішня Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених революцією 1917–1921 років.

З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності кафедрою теорії та історії держави і права ініційовано проведення круглих столів, присвячених цього нелегкому періоду національної історії. Так, 21 квітня 2018 р. доцентом кафедри Людмилою Протосавіцькою було організовано проведення круглого столу до 100-річчя від прийняття Конституції УНР 1918 року, а 15 листопада 2018 р. – круглого столу, присвяченого 100-річчю утвердження Гетьманату П.Скоропадського, Директорії УНР та створенню і діяльності ЗУНР.

 

Зі своїми науковими доповідями та презентаціями, що розкривали різні аспекти тогочасних подій, виступили студенти 2-4 курсів: В. Проневич, В. Гула, О. Мальчик, Н. Банкерт, О. Оленіченко, Н. Тарногурска, О. Вдовиченко, Т. Міщанин, В. Червонна, В. Друцька, А. Кокотун, М. Казанак, Т. Хоматовска, Н. Ящук.

 

 

По закінченню доповідей було підбито підсумки, визначено значення та роль яку відіграли гетьман Г.Скоропадський, уряди Директорії УНР та ЗУНР у становленні української державності в ХХ ст. та ренесансу національної ідеї у ХХІ сторіччі.

 

Л.С. Протосавіцька

доцент кафедри теорії та історії держави і права

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook