Міжнародні конкурси наукових проектів: НУБіП України у складі переможців

November 5, 2018

    Перша половина 2018 року виявилася надзвичайно багатою на оголошення різноманітних міжнародних конкурсів наукових проектів, у яких взяли участь й науковці університету.
    З кінця вересня відбулися фінальні засідання робочих груп з розгляду міжнародних наукових проектів, а отже маємо гарні новини.
   Першою ластівкою для університету стало рішення Восьмого засідання українсько-австрійської Спільної Комісії з питань науково-технічного співробітництва, що відбулося 25 вересня у Міністерстві освіти і науки України https://mon.gov.ua), на якому затверджені для реалізації на 2019-2020 роки 10 спільних українсько-австрійських науково-дослідних проектів.

     Українську делегацію очолив заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха, австрійську – керівник відділу культурних та науково-технічних угод Федерального міністерства Європи, інтеграції та закордонних справ Австрійської Республіки Крістіан Аутенгрубер.

    Науковці з двох країн працюватимуть над проектами щодо поводження з небезпечними побутовими відходами, пошуку нових підходів до лікування метастатичних пухлин тощо. Серед десятка переможців – науковий проект в.о. завідувача кафедри таксації лісу та лісового менеджменту, доктора с.-г. наук Андрія Білоуса «Вплив порушень у лісах Чорнобильської зони відчуження на їх екосистемні послуги», що буде виконуватися спільно з Dmitry Shchepashchenko із International Institute for Applied System Analysis.

   12 жовтня отримали другу гарну звістку від МОН України – затвердження 10 спільних українсько-індійських науково-дослідних проектів, що реалізовуватимуть у 2019-2021 роках. Відповідне рішення було прийняте під час засідання Спільного українсько-індійського комітету з науково-технічного співробітництва.
     Обрані проекти виконуватимуться за такими напрямами:
«Метали та матеріалознавство» – 4 проекти;
«Біологічні науки» – 3 проекти;
«Науки про Землю та навколишнє середовище» – 2 проекти;
«Обчислювальні науки» – 1 проект.

    Серед наукових установ і вишів України – проект від університету, керівником якого є професор кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій Микола Заблодський, «Науково-технічні основи створення комплексу енерготехнологічної переробки біомаси для отримання речовин з новими властивостями і підвищення їх комерційної цінності», що виконуватиметься спільно із Dr. S. Pugalendhi - Department of Bioenergy, Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore).

     Третя новина прийшла кілька днів тому. На другому засіданні Спільного українсько-чеського комітету з науково-технологічного співробітництва, що відбулося 2 листопада 2018 р. у МОН України, уперше затверджено перелік з 10 українсько-чеських науково-дослідних проектів, які науковці України та Чехії спільно реалізуватимуть у 2019-2020 роках. Українську делегацію очолив Максим Стріха, заступник Міністра освіти і науки України, чеську – Яна Коларжикова, керівник відділу з менеджменту міжнародних науково-дослідних програм Міністерства освіти, молоді та спорту Чеської Республіки. У роботі за затвердженими проектами братимуть участь науковці вишів і наукових установ. Їхні дослідження стосуватимуться нових речовин та матеріалів, екології, біотехнологій, енергетики тощо.

     Знову серед 10 проектів-переможців – проект від університету, запропонований завідувачем кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства, професором Віктором Ладиченком «Екологічна політика ЄС у сфері поводження з твердими побутовими відходами та її імплементація в Україні та Чехії», що буде виконуватися спільно з Jiri Zicha із Tomas Bata University (Zlin, Czech Republic).

Вітаємо наших науковців, бажаємо успішної реалізації наукових проектів та тривалої співпраці із зарубіжними партнерами!

Володимир Отченашко
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook