«Кантрі по українські» або наука та магія при виготовленні джемів , варення та соусів учасниками семінару-тренінгу «Food Safety short course»

June 21, 2018
м. Київ, НУБіП України, навч. корпус 3

В НУБіП - середина третього тижня семінару-тренінгу «Food Safety short course» Тема семінару : « Термічна обробка – безпека та подовжений термін зберігання якості продуктів» , який проводять науковці Університету штату Пенсильванії. На лекційних заняттях професорів Ramaswamy C. Anantheswaran, Catherine Cutter, Martin Bucknavage слухачі тренінгу дізнались про тонкощі термічної обробки, яка дозволяє розширити коло раціону харчування, убезпечити їжу від шкідливих мікроорганізмів і токсичних речовин, а також дозволяє приймати їжу в теплому вигляді, що покращує кровообіг шлунка, а значить і швидкість травлення.

 

 

Дуже важливо знати, що відбувається з різними речовинами під час термічної обробки, для того, щоб зберегти якомога більше корисних властивостей їжі. білки мають властивість згортатися при температурі вже вище 60 градусів. Підвищена температура призводить до того, що білки втрачають здатність вбирати воду (набухати), а навпаки віддають воду, тим самим, зменшуючись в обсязі, як наприклад білки в м`ясі. Зруйновані білкові ланцюги легше розщеплюються ферментами. Желатин утворюється при варінні колагену і еластину, які входять до складу хрящів, сполучної тканини і в сухожиллях. Деякі амінокислоти руйнуються при підвищеній температурі, такі як цистин, триптофан, лізин та інше. 

 

 

Тема практичного заняття стосувалась виготовлення та консервування соусу сальса, джему та чорничного варіння.

Так при готуванні соусу сальсу дуже ретельно виконували наступні завдання: стерилізація банок і кришок; подрібнення овочів: томати, перець чилі, цибуля; комбінування всіх інгредієнтів з додаванням  чорного перцю, часнику і оцту. Підготовлена суміш підлягає м’якій термічній обробці.

 

Послідуючі завдання стосувались приготуванню неймовірних смаколиків: полуничного джему з порошковим пектином та чорничного варення.

 Bon Appétit!

Сценарій проведення дегустації смаколиків був надзвичайно смачним і емоційним  - 

«Кантрі по українські» як назвали ці емоції учасники семінару.

 

 

Ельвіна Старкова,

к.т.н., асистент кафедри технології м'ясних, рибних та

морепродуктів факультету харчових технологій та

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook