Подорожчання цін на продукти харчування у вересні: коментар для каналу «Україна»

October 26, 2017

     Доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі Панкратова Л.Л. надала коментар з приводу подорожчання цін на м`ясо в програмі «Ранок з Україною», 18.10.2017.


     В Україні продовжують зростати ціни на продовольство, що непокоїть населення. В свою чергу, представники засобів масової інформації намагаються знайти відповідь на питання: чому ж постійно зростають ціни на продовольство, невже в країні дефіцит продовольчих ресурсів? 
Лише з початку вересня відбулося значне подорожчання овочів – на 3-10 грн/кг. Якщо для огірків та помідорів можна знайти пояснення такої тенденції, адже сезон вирощування їх у відкритому грунті закінчився, то для капусти, інших овочів знайти пояснення складніше, оскільки щойно завершився сезон збирання цих культур. Проте, його менше ніж в попередні роки, оскільки зменшено посіви овочевих культур та заморозки завдали шкоди врожаю цих культур.
     Через високі ціни, українці відмовляють собі в купівлі сезонних фруктів (яблук, груш, винограду), споживання яких у цей період дозволяло поповнити запаси вітамінів в організмі напередодні зими.
Не зупиняється також зростання цін на м`ясо (свинину, яловичину, курятину) та молочні товари, зокрема масло тваринне та сир твердий. Пальму першості у цінових перегонах займає сало, яке подорожчало аж на 5-10 грн/кг в залежності від регіону. 
    На нашу думку, є об`єктивні чинники для зростання цін на продукцію тваринного походження: Активізація експорту окремих із видів продукції, інфляційні очікування усіх операторів ринку, подорожчання ресурсів, хвороба АЧС і т. і. Проте, найбільш суттєвим чинником подорожчання цін на свинину є ажіотажний попит, який провокує спекулятивні дії з боку продавців. Так, сьогодні оптові постачальники знизили ціни на півтуші свиней, проте роздрібні продавці не поспішають знижувати ціни на ринках: приглядаються до поведінки споживачів, які в свою чергу не зменшили обсяги закупівель.
     Прогнози, щодо подальшої динаміки цін на продовольство не дають підстав для оптимізму. Ціни продовжуватимуть зростати і наберуть прискорення напередодні Нового року. Але усе ж є товари, ціни на які залишаться відносно стабільними або ж зростуть незначно – це гречка, олія соняшникова.

     Сюжет на каналі Україна:
http://ranok.kanalukraina.tv/ua/episode/na-skolko-vyrastut-ceny-na-produkty-do-novogo-goda


доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі

Любов Панкратова 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook