Вчені НУБіП на Київському міжнародному економічному форумі «Україна та світ у новій економічній реальності»

October 11, 2017

    5-6 жовтня 2017 року у столиці України відбулась подія світового масштабу – Київський міжнародний економічний форум «Україна та світ у новій економічній реальності», головною метою якого було з’ясування вектору майбутнього економічного розвитку не лише нашої держави, але й планети в цілому.

     Захід пройшов у КВЦ «Парковий» і зібрав представників різних рівнів виконавчої (на чолі із Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом) і законодавчої влади України, міжнародного і вітчизняного бізнесу, асоціацій, провідних науковців, міжнародних організацій тощо.

     Активну участь у роботі форуму взяли і представники НУБіП – завідувач кафедри банківської справи Олена Олійник-Данн, старший викладач кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Дмитро Кирилюк та автор цих рядків.

  

     Вони відвідали ряд панельних дискусій, серед яких найбільш цікавими виявились відразу кілька. Зокрема, «Стратегія сталого інклюзивного розвитку», де спікери розподілилися на дві групи з позицій погляду ролі держави і відкритості країни щодо вільної торгівлі. Професор технологій управління та стратегій розвитку Таллінського технічного університету Естонії Ерік Райнерт акцентував увагу на тому, що країна повинна займатися протекціонізмом доти, поки не будуть розвинуті види економічної діяльності, які при рості масштабів дають зростаючу віддачу (до них відноситься промисловість, сфера ІТ-технологій). Вихід на вільний ринок з видами економічної діяльності, які мають спадаючу віддачу (до них відноситься і сільське господарство) не забезпечить країні еквівалентний обмін з країнами, які спеціалізуються на виробництві видів продукції із зростаючою віддачою, що в кінцевому випадку не призведе до збагачення країни. Майже такої ж думки дотримувався й інший спікер панельної дискусії - генеральний секретар Римського клубу Грем Макстон, який також наголошував на протекціонізмі і зосередженні уваги на довгострокових цілях, а не на гонитві тільки за зростанням ВВП. В свою чергу директор McKinsey Global Institute та старший партнер McKinsey & Co Джонатан Вотцел переконаний, що уряд повинен направляти свої зусилля на допомогу доступу до глобальних ринків малих і середніх підприємств та якомога більше диверсифікувати партнерство з іншими країнами.

     На панельній дискусії «Інвестиційна привабливість України» перший віце-президент УСПП, засновник K.Fund Василь Хмельницький вразив учасників дискусії своїм яскравим виступом з приводу основних перепон на шляху залучення інвестицій в реальний сектор економіки нашої держави. Він не лише наголосив, що корупція в Україні, військові дії на Сході, а також відсутність ефективного організаційно-фінансового механізму стимулювання надходження іноземного капіталу суттєво перешкоджають економічному розвитку нашої держави, але й підкріпив свої аргументи реальними, навіть, дещо іронічними прикладами.

     На панельній дискусії «Україна-Європа. Win-Win стратегія» заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталія Микольська попросила представників вітчизняного бізнесу не бути пасивними: оперативно формулювати свої запити для міністерства і активно користуватись тією інформацією, яку воно акумулює та своєчасно подає для українських компаній, аби посилити їхні конкурентні позиції на міжнародних ринках товарів.

Олександр Файчук,
доцент кафедри адміністративного менеджменту та
зовнішньоекономічної діяльності

 
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook