Співпраця, як запорука ефективної практичної підготовки сучасного фахівця із землеустрою

June 21, 2017

       Щороку студенти 3 курсу факультету землевпорядкування проходять навчальну практику із дисципліни «Фотограмметрія та дистанційне зондування Землі», на якій закріплюють свої знання та отримують нові. Базою практики є ВП НУБіП «Боярський коледж екології та природних ресурсів» та навчально-наукова лабораторія «Автоматизовних методів управління земельними ресурсами» факультету землевпорядкування.
     Згідно із навчальним планом в цьому році вона розпочалась 12 червня і триватиме 2 тижні. Відповідно до наказу про організацію практики керівниками, що здійснюють загальне керівництво, призначені завідувач кафедри управління земельними ресурсами д.е.н. Дорош О.С. та декан факультету землевпорядкування д.е.н. Євсюков Т.О., а безпосереднє керівництво покладено на Бутенко Євгена Володимировича та Колісника Григорія Миколайовича.
     Особливостями практики у 2017 році є тісна співпраця між кафедрами факультету землевпорядкування, а саме кафедрами геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі, геодезії та картографії та управління земельними ресурсами, які забезпечили матеріально-технічну підтримку студентів сучасними геодезичними приладами, необхідних для організації практики, проведення прив’язки аерознімків до Державної геодезичної мережі.
    Також хочеться подякувати Куценку Олексію, члену ради роботодавців факультету землевпорядкування за налаштування GPS та підключення його до перманентних геодезичних пунктів у системах координат СК 63 року та УСК 2000, що забезпечило проведення студентами оперативної прив’язку опорних точок аерофотознімків до Державної геодезичної мережі та отримання практичних навичок у роботі із сучасними геодезичним обладнанням, й технологіями, які використовуються сертифіковані інженери-землевпорядники та геодезисти у виробництві.
        Щодо програми практики, то вона традиційно розпочалась із проведення інструктажу з техніки безпеки колегами з охорони праці. Також студенти отримали геодезичне обладнання та перевірили його технічний стан, в тому числі виконали повірки інструментів.

        Нагадаємо, що основною метою практики є закріплення, поглиблення і розширення теоретичних знань студентів в області використання матеріалів аерофотознімання для проведення землевпорядних робіт.

      В перший день польових робіт був проведений майстер-клас по використанню GPS для визначення координат точок та використанням в різних системах координат.


 

       Загалом під час проходження практики студент повинен виконати цілий комплекс робіт, а саме планову прив'язку аерознімків, польове та камеральне дешифрування, фотограмметричне згущення опорної мережі, трансформування аерознімків, складання, контроль і оцінку точності виготвленого плану, який за два тиждня буде використаний при проходженні навчальної практики з «Геодезичних робіт при землеустрої». Підсумком є оформлення звіту відповідно до індивідуального завдання. Варто зауважити, що територія, на якій студенти виконують камплекс польових робіт складає близько 16 км2.
 

      Другий рік поспіль, з метою геймеризації навчального процесу, під керівництвом та спонсорській підтримці завідувача кафедри управління земельними ресурсами Дорош Ольги Степанівни та керівників практики був організований квест, до якого був, паралельно із виконанням основних завдань практики, залучений весь потік студентів третього курсу факультету землевпорядкування. Хочеться сказати, що завдання квесту напряму пов’язані із навчальною дисципліною «Фотограмметрія та дистанційне зондування» та роботами, які студенти виконують на практиці.
       На переконання студентів, керівники практики, в якості розбавлення робочої атмосфери та підняття настрою, влаштували для студентів квест на місцевості. Бригадам видали по зашифрованому завданню і метою було знайти ще 4 підказки, які власне послідовно ведуть одна до одної. Який на переможців чекає приз викладачі залишили в таєниці, тримаючи інтригу…
       Студенти в певній мірі були зацікавлені подоланням не простих завдань, окремі з яких викликали велику кількість емоцій. Переможця ще поки не виявлено, але приз вже очікує на нього.

  
Над статтею працювали: Бутенко Євген Володимирович,
Колісник Григорій Миколайович,
Пономаренко Юлія Олександрівна.

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook