Навчальна поїздка в сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи

May 4, 2017

   27 квітня студенти ОС «Магістр», спеціалізації «Менеджмент кооперативних формувань» ФАМ  НУБіП України, у супроводі старшого викладача кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського Зоргач А.М., здійснили навчальну поїздку в сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи (СОК): "Добробут Андріївки",  відвідали сімейну ферму «Родина Куриленко», а також демонстраційну ферму «Молочарське» та СОК «Зерновий», що входять до об’єднання кооперативів «Господар». Об’єкти візиту знаходяться у Дніпропетровській області, а саме: смт. Покрівка, с. Олександрівка, с. Васильківка.

Візит відбувся за наступною програмою:

В першій половині дня учасники поїздки відвідали кооператив "Добробут Андріївки", що обслуговує сімейні ферми та власників ВРХ.

 

  


 

Студенти мали можливість поспілкуватись з виконавчим директором Сергієм Захаренком, в жвавій дискусії студенти обговорили актуальні питання, такі як:

·        особливості збору молока серед членів кооперативу та населення;

·        особливості співпраці з молокопереробними підприємствами;

·        оптимальну кількість голів ВРХ, яку потрібно утримувати селянській родині/фермерському господарству, для отримання економічних вигід;

·        як відбувається щоденний процес збуту молока, перевірки його за багатьма показниками якості;

·        як розраховується вартість зданого молока залежно від жирності та кількості;

·        оптимальна кількість дійок корів;

·        розрахунок додаткових виплат учасникам кооперативу, тощо.

Обговорили різницю поглядів: «Корова – це «член родини», домашня тварина, чи ресурс для успішного ведення бізнесу».

Сергій Захаренко забезпечив візит групи на ферму «Родина Куриленко», де студенти оглянули умови утримання ВРХ (7 голів), молокоприймальний пункт  та лабораторію з визначення якості молока. Також Сергій Захаренко розповів історію створення ферми і власним прикладом довів, що рентабельне ведення молочного бізнесу в складних економічних умовах, протягом тривалого часу – це і є «мистецтво управління».

 

  

 

Наступним пунктом поїздки була кооперативна навчальна ферма «Молочарське»,  облаштовано  стійломісця для утримання 120 голів ВРХ де демонструють найкращі міжнародні методи у галузі тваринництва та виробництва високоякісного молока й навчання членів кооперативного об’єднання, для збільшення прибутків членів кооперативів. Студенти ознайомились з комплексним підходом ведення господарської діяльності: заготівлі корму для ВРХ, оптимальний раціон харчування ВРХ, впровадження новітньої технологій утримання ВРХ, представлений  цикл відтворення стада ВРХ, збут органічних добрив, можливість познайомитись з різними технологіями утримання корів тощо.

 

 

 

 

Четвертим об’єктом навчального візиту був сільськогосподарський кооператив «Зерновий», що обслуговує близько 45 дрібних та середніх зерновиробників, головною метою якого є  надання послуг щодо вирощування зернових культур, спрямованого на зменшення витрат та збільшення доходів членів цього кооперативу під час ведення сільськогосподарської діяльності та на захист їх економічних інтересів.

Вразили масштаби будівництва елеватора (38000 тонн) для сушіння  зберігання, переробки зернових і олійних культур.

 

  


 Виконавчий директор Олексій Харсун спілкуючись зі студентами вразив широким спектром знань економічної ситуації на ринку зернових культур. Під час обговорення сучасного стану та  перспектив розвитку діяльності СОК «Зерновий», торкнулись наступних питань:

1. Мінімальний земельний фонд, для ведення ефективної діяльності.

2. Спільна гуртова закупівля та надання розстрочки на придбання МТР.

3. Агрономічна підтримка, консультації (кооперативний агроном).

4. Вигідні умови користування послугами елеватора, членам кооперативу.

5. Доступне кредитування членів кооперативу.

6. Залучення іноземних фінансових ресурсів.

7. Навчання фермерів щодо технологій, навчання щодо роботи кооперативу, обмін досвідом з канадськими фермерами.

8. Продаж зерна великими партіями, та перспектива виходу на міжнародні ринки.

9. Формування вигіднішої цінової політики.

Проаналізувавши досвід розвитку сучасних сільськогосподарських кооперативів в Дніпропетровській області, впевнились у реальності досягнення найсміливіших цілей шляхом об’єднання громади, формуючи тим самим самодостатніх господарів.

Підсумовуючи навчальне ознайомлення з практикуючими успішними управлінцями кожний із студентів спеціалізації «Менеджмент кооперативних формувань», з метою формування управлінських навичок, проаналізував сильні та певні слабкі сторони у діяльності кооперативів, до яких віднесли супротив до змін, недовіра фермерів до ведення спільної кооперативної діяльності та не вміння прораховувати переваги від кооперативної діяльності у довгостроковому періоді, тощо.

 

 

  

 

Окресливши не вирішене коло питань студенти матимуть змогу більш детальніше проаналізувати їх у своїх випускних магістерських роботах. Задля досягнення підготовки висококваліфікованих фахівців, розраховуємо на подальшу співпрацю та надання можливості студентам брати участь у проходження виробничої практики на базі кооперативів.

По закінченню, учасники навчального візиту, а саме: Березюк Олена, Видриган Антон, Касянчук Микола, Пиж Володимир, Плевак Валентина, Смірнова Валерія, Стрєха Катерина, Чурай Євгеній, та супроводжуючий викладач Зоргач Альона були відзначені організаторами проекту  врученням сертифікатів участі.

 Поїздка відбулась за підтримки Канадський кооперативний зерновий проект/Ukraine Grain Cooperatives Project, що впроваджується в Україні неурядовою організацією Socodevi в партнерстві з Сільськогосподарською консультаційною службою та фінансується за підтримки Уряду Канади Embassy of Canada in Ukraine.

Щиро вдячні за співпрацю та організацію практичної поїздки Кооперативній Академії та приймаючим кооперативам!

 

К.е.н., старший викладач кафедри 

менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського

Зоргач А.М.

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook