ВДАЛЕ ПОЄДНАННЯ НАУКОВИХ ДОПОВІДЕЙ НА КОНФЕРЕНЦІЇ, ДАВНІХ РУКОПИСІВ, СТАРОВИННОГО ЗАМКУ ТА ГАРНОГО НАСТРОЮ У ЛУЦЬКУ

April 9, 2017
м. Луцьк, Луцький національний технічний університет України

24-25 березня 2017 р. студенти магістратури факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК разом з наставником доцентом кафедри стандартизації та сертифікації с-г продукції Юлією Сливою прийняли участь в роботі Міжнародної науково-практичної конференції "Якість та безпечність товарів", яку організував Луцький національний технічний університет. 

Програма конференції була цікава та різнопланова. Поряд з науковцями та студентами в роботі конференції взяли участь провідні підприємства області: виробник ковбас ТзОВ "Забіяка", ПрАТ "Волиньхолдінг" (ТМ "Торчин"), продовольча кампанія "Заграва" (ТМ "Makarella"), ТзОВ "Західторгхліб" (ТМ "Кічкарівка"), "іграшкова" корпорація "Тигрес" та ПАТ "ВГП" (ТМ "RUTA"). Представники бізнесу ділилися досвідом, як забезпечити якість та безпечність продукції на підприємстві.

Поряд з здобутками бізнесу була представлена доповідь доцента кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції Юлії Сливи на тему «Сучасні підходи до впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів», доповідь визвала живе обговорення та плідну дискусію, так як питання щодо впровадження систем управління згідно вимог міжнародних стандартів нині нагально стоїть перед виробниками.

Після пленарного засідання відбулась виставка продукції виробників області. Особливо відвідувачам виставки прийшлись до смаку стенди виробників м’ясних виробів ТзОВ "Забіяка" та виробників соусів ПрАТ "Волиньхолдінг" (ТМ "Торчин") і хлібних виробів ТзОВ "Західторгхліб" (ТМ "Кічкарівка") поєднання продукції зазначених виробників створило завершеність страви та смаку.

На секційних засіданнях з доповідями виступили чотири студенти магістратури першого року навчання факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, спеціалізації «Якість, стандартизація та сертифікація»:

Костюк В.В. Аналіз вимог ISO/TS 22002-4:2013 щодо розроблення програм передумов при виробництві пакувальних матеріалів для харчових продуктів

П¢ятецька В.О. Проблеми та перспективи акредитації випробувальних лабораторій в Україні

Миколенко О.О. Аналіз стану гармонізації міжнародних стандартів ISO серії 22000 в Україні

Головко І.С. Проблеми виробництва полуниці в Україні

Після обговорення результатів наукових досліджень студентів та молодих вчених та визначення переможців у номінаціях, магістрам нашого факультету були вручені дипломи ІІ та ІІІ ступеню і сертифікати учасників.

  

  

Після закінчення конференції студенти разом з наставником мали можливість ознайомитись із цікавинками Луцька. В екскурсійній програмі були зазначені Будинок скульптора Голованя та Замок Любарта з експозиціями.

Будинок скульптора Голованя — архітектурна пам'ятка, що розташована на території Історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» на березі річки Стир. Проект будинку розробив волинський архітектор Ростислав Георгійович Метельницький.

 

Подвір'я, стіни, дах будинку прикрашають кам'яні скульптури різних стилів. Загалом тут понад 500 скульптур. На фронтоні будинку розміщено барельєф із зображенням усіх членів сім'ї скульптора. Вагою він — півтори тони, а виготовлений із зеленого пісковика.

Є «італійський» дворик, кузня. На подвір'ї розташовано безліч різних деталей — брили різних каменів й безліч великих і малих скульптур, що ще не знайшли свого місця в композиції. Будинок має оригінальне оздоблення не тільки зовні, а й всередині.

Замок Любарта, або Луцький замок — верхній замок Луцька, один із двох (частково) збережених замків, пам'ятка архітектури та історії національного значення. Один з найбільших, найдавніших і найкраще збережених в Україні замків. Головний об'єкт історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», культурний осередок та найстаріша споруда Луцька.

Будівництво Верхнього замку розпочалося у 1350-тих роках і в основному було завершене у 1430-тих. Від часу побудови замки були резиденцією Великого князя, а після Люблінської унії — резиденцією королівської влади, де були зосереджені політичні, адміністративні, судові, оборонні, релігійні функції центру Волинського воєводства.

У 1429 році у князівському палаці, що знаходився у Верхньому замку, проходив з'їзд європейських монархів, який мав на меті розв'язати політичні та економічні питання центрально-східної Європи та вирішити питання про коронацію Вітовта. Замки неодноразово підлягали нападу.

На території замків знаходилися обидві кафедри — латинська Святої Трійці та православна Івана Богослова. У них проходили, окрім того, зібрання та сеймики волинської шляхти обох віросповідань. У замку діяли різного роду суди, які займалися питаннями міського та воєводського масштабу. В окремий період в замку діяв особливий суд — Луцький Трибунал, якому підлягали кілька воєводств.

У XVIII столітті замок почав утрачати свої функції, що було пов'язано із суспільними трансформаціями суспільства Речі Посполитої. Окольний замок припинив своє існування, а в XIX столітті, коли Волинь була анексована Російською імперією, і Верхній замок припинив існування. Залишилися руїни, які тільки на зламі XIX-ХХ століть почали оберігати законом.

Упродовж ХХ століття Верхній замок і залишки Окольника були реставровані і на сьогодні відкриті для відвідування. А на початку XXI століття був відновлений і невеликий шматочок Окольного замку.

Студенти разом з наставником мали можливість відвідати виставки замку. У Владичій вежі на нижньому ярусі розташовується виставка «В'язниця». Трохи вище — «Замкова зброя», де подається до огляду замковий арсенал XV–XVII ст.

Єдиний в Україні Музей дзвонів розмістився на двох верхніх ярусах вежі. Тут зібрана чимала колекція дзвонів з Волині та інших частин України, з Польщі, Австрії, Румунії, Росії. Найстаріший датується 1647 роком. Також є дзвони на дерев'яній дзвіниці, яка розташувалася на території замку.

 

  

У підземеллі замку законсервовані залишки православної, а потім і уніатської кафедри Івана Богослова — пам'ятки архітектури. У розкопах церкви зберігаються могили давніх князів, єпископів, багатих лучан. Також збереглися князівська гробниця зі скелетом і наконечником татарської стріли у черепі. За припущеннями це поховання Ізяслава Інгваровича.

Особливою перлиною замку є Музей книги, який розмістився у колишній повітовій скарбниці будування початку XIX ст., який має в колекції не тільки старі книги, а й реконструйовані старовинні друкарські верстати, один із них XV ст., тощо. Експонуються книги XVII — XX ст. Одразу при вході до замку праворуч відкриті фундаменти князівського палацу.

Загалом відвідування Луцька закінчилось чудовим післясмаком поєднання науки, культури, старовини та приємної втоми.

Наталія Сілонова

доцент кафедри стандартизації та

сертифікації сільськогосподарської продукції

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook