На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК проведене відкрите практичне заняття «Порядок оформлення результатів метрологічних робіт»

November 24, 2016
м. Київ, НУБіП України, навч. корпус 12 блок Д, ауд. 400

24 листопада 2016 р. на виконання наказу ректора № 1430 від 25.12.2014 р. і «Положення про забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти у НУБіП України» на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК у рамках серії відкритих занять, було проведення практичне заняття за мету якого, згідно робочої програми, поставлено перевірку у засвоєнні теоретичного матеріалу та практичного застосування послідовності процесу виконання метрологічних робіт із заповненням відповідних документів. Набуття практичних навичок роботи з укладання й оформлення документів на проведення метрологічних робіт та їх результатів.

На практичному занятті були присутні декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК проф. Лариса Баль-Прилипко, заступник декана Наталя Слободянюк, завідувач кафедри Владислав Сухенко та молоді викладачі кафедр процесів і обладнання переробки продукції АПК; стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції; технології м’ясних, рибних та морепродуктів.

Ведучий викладач кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції к.т.н., доцент Наталя Мєдвєдєва, на початку заняття, нагадала студентам теоретичні відомості з порядку оформлення результатів метрологічних робіт, а саме те, що з метою забезпечення єдності вимірювань та простежуваності їх результатів здійснюється державне регулювання стосовно вимірювань, одиниць вимірювання та засобів вимірювальної техніки (ЗВТ).

  

  

Перед початком роботи Наталя Мєдвєдєва окреслила об’єкти Метрологічної системи України:

• одиниці фізичних величин;

• еталони, повірочні схеми та еталонні засоби вимірювань;

• методи і засоби повірки, калібрування, випробувань і метрологічної атестації засобів вимірювань;

• норми точності вимірювань:

• методики виконання вимірювань;

• методики оцінки достовірності та форми надання даних про властивості речовин і матеріалів та вимог до проведення експертизи та атестації;

• організація і порядок проведення державних випробувань, метрологічної експертизи та атестації, сертифікації засобів вимірювань;

• терміни і визначення в сфері метрології;

• порядок здійснення державного метрологічного нагляду та акредитації метрологічних служб.

  

За основний документ при проведенні практичної роботи використовували Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 № 1314-VII, яким передбачено таки основні види метрологічних робіт, як оцінка відповідності засобів вимірювальної техніки, у тому числі первинна повірка та затвердження типу засобів вимірювальної техніки; повірка засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації; калібрування засобів вимірювальної техніки; метрологічний нагляд.

  

  

Наталя Мєдвєдєва підкреслила, що підприємства, організації та фізичні особи оплачують метрологічні роботи й послуги на госпрозрахункових засадах усіх видів державного метрологічного контролю, відповідно до ЗУ «Про метрологію та метрологічну діяльність», Постановою КМУ №865 від 28.10.2015 р. «Порядок оплати робіт і послуг з проведення оцінки відповідності законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки вимогам технічних регламентів, повірки зазначених засобів, що перебувають в експлуатації, та визначення вартості таких робіт і послуг».

  

Студенти за пропозицією викладача поділились на дві групи для використання у навчальному процесі змагально-ігрового методу характерною особливістю якого є обов'язкова присутність змагально-ігрової діяльності двох протиборчих сторін. Це спосіб придбання і вдосконалення знань, умінь і навичок, розвитку навчальних і морально-вольових якостей в умовах гри або змагання.

Після короткої теоретичної частини та згідно із навчальним планом студенти отримали наступне завдання:

1. Скласти перелік засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, використовуючи форму Ф.2.

2. Скласти договір на повірку засобів вимірювальної техніки згідно Ф.1.

3. Розробити локальну повірочну схему для виданого ЗВТ, використовуючи Державну повірочну схему, приклади яких є у додатку.

4. Скласти протокол повірки (калібрування) ЗВТ згідно Ф.3.

5. Оформити результати повірки засобу вимірювальної техніки згідно Ф.4 й Ф.5.

Форми для заповнення були роздані студентам у роздаточному матеріалі разом з теоретичними відомостями, формами договорів, свідоцтвами та протоколами.

Після обрахунку вартості проведення метрологічних робіт та заповнення відповідних документів доцент Мєдвєдєва перевірила їх відповідність та вислухала відповіді студентів на контрольні запитання до практичної роботи.

1. Яким чином відбувається забезпечення єдності вимірювань?

2. Які розділи містить основна частина методика повірки?

3. Перелічити документи, які оформлюють за результатами повірки?

4. Форма, розміри і види повірочних таврів?

5. Хто складає переліки ЗВТ, які підлягають інспекційній повірці?

Наприкінці практичного заняття, зважаючи неординарне подання матеріалу, використання різноманітних способів виявлення студентами умінь і навичок, наприклад, у ігровій формі, застосування Наталією Мєдвєдєвою цікавого підходу, практичне заняття отримало однозначну схвальну оцінку не тільки молодих викладачів кафедр, а і декана факультету та професорів споріднених кафедр, які обіцяли взяти на озброєння дану форму навчання.

Владислав Сухенко,

завідувач кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook