До Кобзаря – у місто Канів…

May 23, 2016

 «Як умру, то поховайте мене на могилі
Серед степу широкого на Вкраїні милій,
Щоб лани широкополі, і Дніпро, і кручі
Було видно, було чути, як реве ревучий…»

  Кожен українець повинен хоча б раз у житті віддати шану видатному співцеві України – Великому Кобзарю, уклонівшися його могилі на Чернечій горі у м. Каневі. Щорічно сотні тисяч людей приїжджають сюди, щоб вшанувати пам’ять українського генія.
13–14 травня 2016 р. колектив кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука на чолі з завідувачем, доктором юридичних наук, професором Володимиром Михайловичем Єрмоленком відвідали м. Канів Черкаської області – дивовижне місце у самому серці України з мальовничими пейзажами Дніпра і меморіальним комплексом Тараса Григоровича Шевченка.
Згідно із заповітом, Великого Кобзаря поховали на високій дніпровскій кручі, яку з того часу називають Тарасовою горою. На могилі був насипаний курган і встановлений чавунний пам’ятник-хрест, з 1939 р. – найбільший в Україні пам’ятник Т.Г. Шевченку. З метою дбайливого збереження шевченківських меморіальних місць і навколишнього природного середовища, у 1989 р. було створено Шевченківський національний заповідник, до складу якого входять пам’ятки культурної спадщини українського народу, що органічно пов’язані з Шевченковою могилою в один меморіальний комплекс.

 


  На території Шевченківського національного заповідника розташовано Національний музей Т.Г. Шевченка і перший народний музей «Тарасова світлиця». Приміщення музею було збудоване у 1935–1937 рр., протягом 2003–2010 рр. будівля музею перебувала на реконструкції. Музейна колекція нараховує понад 20 тисяч унікальних пам’яток, окрасою яких є меморіальні речі Великого Кобзаря, рідкісні видання його творів, високохудожні твори українських та зарубіжних митців, шедеври народної художньої творчості, цінні архівні документи, фото- і кіноматеріали, аудіо- та відеозаписи знаменитих бандуристів і кобзарів.
Окрім Шевченківського національного заповідника, увага була приділена дослідженню унікальних ландшафтів, рельєфу і природи – території Канівського природного заповідника, утвореного у 1923 році. У заповіднику функціонує Музей природи з ботанічними, дендрологічними, археологічними відділами, розроблені екологічні стежки для організованих екскурсій з метою пропаганди природоохоронних знань та підвищення рівня екологічної культури відвідувачів.


Розташоване у центрі держави на перетині шляхів, цивілізацій та природних зон, невелике затишне містечко надає можливість здійснювати дивовижні екскурсії вглиб цілих історичних та геологічних епох. Нікого не залишать байдужими унікальні ландшафти та краєвиди, його національні святині та пам’ятки природи.

«...мені і вдень і вночі сниться ота благодать над Дніпром...»

 

Доцент кафедри аграрного, земельного та
екологічного права імені академіка В.З. Янчука
Марина Дейнега

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook