Куточок історії кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д. Пшеничного

21 March 2016, 20:01

    У березні на кафедрі годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д. Пшеничного закінчили оформлення стендів на яких відображена понад піввікова її історія та сучасність. Найбільша частина експозиції присвячена засновнику кафедри Пшеничному Павлу Дмитровичу.

Академік Пшеничний П.Д. був ректором Української сільськогосподарської академії (УСГА) у 1954 – 1957 рр. та очолював кафедру годівлі сільськогосподарських тварин з 1954 до 1974 р.

Найвагомішим доробком Павла Дмитровича було реформування освіти того часу та її інтеграція з науковою та інноваційною діяльністю. Так, УСГА функціонувала з 1956 р. як навчальна частини Української академії сільськогосподарських наук. Саме у той час було закладено фундамент сучасного дослідницького університету.

Найважливішим науковим напрямом його діяльності було створення оригінального напряму розробки принципів і методів спрямованого виховання й стимуляції розвитку функції живлення та обміну речовин у молодняку сільськогосподарських тварин, способів підвищення коефіцієнта корисної дії корму, питань вікової мінливості видових і господарсько-корисних ознак у тварин під впливом різних рівнів годівлі та формування продуктивності сільськогосподарських тварин в онтогенезі.

Ціла плеяда талановитих вчених була підготовлена у науковій школі заснованій Павлом Дмитровичем, а його учні та співробітники кафедри у різні роки очолювали наш університет та його підрозділи.

Це Богданов Григорій Олександрович (1930-2009 рр.) – доктор сільськогосподарських наук (1969), професор (1970), академік ВАСГНІЛ (1979), РАСГН, УААН (1991). Із 1976 р. по 1979 р. очолював Українську сільськогосподарську академію.

Жадан Анатолій Маркіянович - заслужений працівник вищої школи України, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, декан зоотехнічного факультету (1964 – 1966), проректор (1968–1979), завідувач кафедри годівлі сільськогосподарських тварин (1974 – 1987). Із 1979 р. по 1984 р. очолював Українську сільськогосподарську академію.

Кліценко Григорій Тимофійович (1923–2002). Заслужений працівник народної освіти України, доктор сільськогосподарських наук, професор, декан зооінженерного факультету (1973–1981), завідувач кафедри годівлі сільськогосподарських тварин (1987-1994).

Завершується експозиція науковою школою Ібатулліна Ігоря Ілліча. Він продовжив традиції наукової школи Павла Дмитровича Пшеничного та розвинув дослідження питань нормованого живлення тварин, способів підготовки кормів до згодовування і балансування раціонів тварин за різних типів годівлі, підвищення рівня конверсії корму у тварин різних видів в умовах інтенсивних технологій виробництва продукції тваринництва.

Під його керівництвом захищено 7 дисертаційних робіт на здобуття наукового ступеня доктора наук та 31 робота – кандидата наук.

       Та робота триває 3 аспіранти Ігоря Ілліча та двоє молодих здобувачів вже під керівництвом його учнів, молодих докторів наук Отченашка В.В. та Сичова М.Ю. продовжують наукові дослідження. 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook