ВІДБУЛИСЬ ЗБОРИ ТРУДОВОГО КОЛЕКТИВУ ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК

February 4, 2016
м. Київ, НУБіП України, корпус №12, ауд. 412

3 лютого за участю начальник науково-дослідної частини Отченашко В.В., директора НДІ технологій та якості продукції тваринництва Чумаченко І.П.  пройшли збори трудового колективу  факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

На зборах про свою роботу у 2015 році прозвітувала декан Лариса Баль-Прилипко.

Декан відмітила, що з метою використання інтелектуального багажу науково-педагогічного персоналу НУБіП України, розширення напрямів наукової і навчальної діяльності та для координації науково-дослідних, дослідно-конструкторських, технологічних робіт, інформаційно-консультативного і сервісного забезпечення галузей з виробництва продовольства, та з метою підсилення навчальної, наукової та інноваційної складових в університеті щодо якості біоресурсів і безпеки життя та на підставі рішення вченої ради та наказу  від 16 лютого 2001 р. № 15 та перейменований на підставі рішення вченої ради університету протокол № 9 від 29.04.2010 р. було створено факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

Декан нагадала, що 16 лютого 2016 факультету виповнюється 15-ть років , і у зв’язку з цим планується   міжнародна науково-практична конференція , тематичні «круглі» столи, «майстер-класи» тощо.

Минулий рік колектив присвятив підвищенню якості освіти та  виконанню програми розвитку «Голосіївська ініціатива – 2020» . Факультет має високий рівень професорсько-викладацького складу, необхідний для забезпечення освітянської діяльності.

Підготовка фахівців здійснюється на базі 3 потужних  кафедр  та 5 навчальних і 4 навчально-науково-виробничих лабораторій.

Навчальний процес забезпечують  5 докторів наук, 3 професори, 13 кандидатів наук, 13 доцентів, 3 асистента. Загальний коефіцієнт рейтингу факультету досить високий -1.90 ; по університету це почесне друге місце!      Деканат і завідувачі кафедр плідно попрацювали над новими навчальними планами, активну участь у цьому взяли і члени ради роботодавців. В навчальних планах приділили значну частину часу практичній підготовці.  шляхом відмови від підготовки вузькоспеціалізованих фахівців .

Науковий напрям діяльності факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК спрямований на:

-         професійне управління питаннями якості, безпеки, стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції в період її виробництва, транспортування, переробки, зберігання і реалізації;

-           створення екологічно-безпечних технологій виробництва, переробки та зберігання продукції АПК , тощо.

Після прийняття змін до Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» усі виробники харчової продукції в країні повинні будуть запровадити систему управління безпеки харчової продукції HACCP. У разі невиконання цього положення переробні підприємства змушені будуть перепрофілюватися або ж припинити свою діяльність. В першу чергу, це стосується експортерів, а через два роки після прийняття змін до закону – операторів внутрішнього ринку.

У цих умовах необхідними є висококваліфіковані фахівці, здатні здійснювати комплексну експертну оцінку якості та безпеки сировини, контролювати технологічний процес виробництва продукції за критичними контрольними точками, оцінювати якість та безпеку харчової продукції, виявляти та видаляти з ринку фальсифіковану та контрафактну продукцію. Тому у Національному університеті біоресурсів і природокористування України здійсннюється підготовка магістрів з якості, стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції та виробництв.

Особливістю підготовки фахівців з якості, стандартизації та сертифікації є те, що на цю програму вступають випускники різних напрямків підготовки. Її особливістю є відкритість, багатовекторність, гнучкість і багатоваріантність. При цьому існують суттєві відмінності у переліку вибіркових дисциплін навчального плану програми для бакалаврів, які мають економічну освіту, від переліку вибіркових дисциплін програм для бакалаврів з технологічною, інженерною або біологічною базовою освітою.

Основні завдання спеціальності – набуття студентами знань щодо:

        основних складових системи технічного регулювання;

        основних законодавчих актів України в сфері технічного регулювання.

        основних завдань, принципів, наукових та практичних підходів у сфері стандартизації, сертифікації, метрології, якості;

        впливу системи технічного регулювання на ефективність функціонування економіки;

        основоположних нормативних документів у сфері стандартизації, сертифікації, метрології, управління якістю міжнародного та європейсько досвіду, законодавчої нормативної бази в сфері технічного регулювання.

Місія магістерської програми - підготовка фахівців європейського рівня у сфері стандартизації, сертифікації та якості з метою забезпечення випуску продукції та надання послуг, конкурентоспроможних на світовому ринку.

З метою подальшого вдосконалення навчального процесу підготовки фахівців (акцентувала  декан Баль-Прилипко Л.В. і проректор Отченашко В.В.)  в 2016 році необхідно сконцентруватись на наступних заходах:

1. Ввести до ОКР «Магістр» спеціальності «Якість, стандартизація і сертифікація» – спеціалізацію „Лабораторна справа – експерт-аналітик” та розробити все необхідне навчально-методичне  забезпечення і матеріальне оснащення.

2. Розробити «нову концепцію»: «Школа-кафедра-факультет-університет» щодо проведення профорієнтаційну роботи для забезпечення конкурсної ситуації при прийомі на ОКР «Бакалавр» напряму підготовки «Харчові технології та інженерія».

3. Забезпечення неухильного збільшення контингенту студентів контрактної форми навчання до повного використання ліцензійних обсягів прийому:

-       ОКР «Бакалавр» напряму підготовки «Харчові технології та інженерія» – до 50 осіб;

-       ОКР «Магістр» спеціальності «Технології зберігання, консервування та переробки м’яса» – до 15 осіб;

-       ОКР «Магістр» спеціальності «Технології зберігання та переробки водних біоресурсів» – до 20 осіб;

-       ОКР «Магістр» спеціальності «Якість, стандартизація та сертифікація»:

- денна форма – до 25 осіб

- заочна форма – до 40 осіб

4. Запровадити викладання фахових дисциплін, зокрема міжнародна стандартизація; аудит і сертифікація, англійською мовою для студентів ОКР «Магістр» спеціальності 8.18010010 «Якість, стандартизація та сертифікація».
5. Створити академічну групу студентів на напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» із викладанням окремих дисциплін англійською мовою.

6. Активізувати роботу щодо підготовки та видання підручників, у т.ч. іноземною мовою.

7. Активізувати роботу щодо підготовки робочих програм з навчальних дисциплін на платформі MOODLE.

8. Клопотати перед керівництвом університету про територіальне розміщення факультету та кафедр.

9. Акредитувати навчально-науково-виробничу лабораторію плазмового зміцнення і відновлення деталей обладнання переробних і харчових виробництв у корпусі №12, блок Ж.

10. Постійно оснащувати навчальні лабораторії найсучаснішими приладами, обладнанням та комп'ютерною технікою.

11. Продовжити роботу щодо проходження виробничої практики студентами ОКР «Бакалавр» напряму підготовки «Харчові технології та інженерія» на м’ясопереробних підприємствах Німеччини.

З метою подальшого вдосконалення наукової роботи -  в 2016 році необхідно сконцентруватись на  наступних заходах:

1. Проведення актуальних наукових досліджень з пріоритетних напрямів виробництва  та науки і широке впровадження отриманих результатів у виробництво та навчальний процес;

2. Організація і проведення наукової, дослідницької і видавничої діяльності з питань стандартизації  та управління якістю продукції АПК, процесів і обладнання для переробки і зберігання сільськогосподарської продукції, комплексної технології переробки продовольчої сировини.

3. Організація і проведення інноваційної діяльності у сільськогосподарських переробних виробництвах, впровадження у виробництво теоретичних та практичних результатів наукових досліджень у сфері якості і безпечності харчової продукції, управління якістю та екологічного менеджменту, стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції та сучасних систем управління на підприємствах галузі.

4. Організація та проведення дослідницької діяльності з напрямку гармонізації національних стандартів до рівня міжнародних на продовольство та технології його одержання і переробки; вдосконалення вимог національних стандартів з систем управління, які б забезпечували раціональне використання ресурсів та задовольняли високі вимоги щодо якості продукції на виробництвах аграрної галузі; популяризації серед виробників і фахівців наукових і практичних засад менеджменту якості як основи системного і ефективного розвитку галузі; удосконалення порядку проведення процедури відповідності третьою стороною з метою надання споживачам точної, правдивої і об’єктивної оцінки щодо об’єкта дослідження.

5. Розроблення екобезпечних ресурсоощадних технологій перероблення сільськогосподарської сировини зі створенням продуктів здорового харчування, а також натуральних харчових добавок, напівфабрикатів для забезпечення цих технологій;

6. Реалізації першочергових заходів Державної соціальної цільової програми розвитку виробництва продуктів дитячого харчування на 2012 – 2016 роки в частині розроблення технологій виробництва, асортименту продуктів дієтичного та функціонального призначення для дітей з найбільш поширеними аліментарно залежними захворюваннями;

7. Впровадження у промислове виробництво новітніх технологій, асортименту, створення сприятливих умов для підвищення інноваційної привабливості вітчизняних виробництв та конкурентоспроможності вітчизняних харчових продуктів.

8. Проведення на базі факультету Міжнародної наукової конференції, зокрема: VІ Міжнародної конференції вчених, аспірантів та студентів «Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем якості та безпеки продукції АПК» (квітень 2016 р.);

9. Приймати активну участь у міжнародних проектах, основними з яких є: Проект «InJoy&Train»  проект спеціальної підтримки у секторі «Харчова продукція, сільське господарство і біотехнологія» в рамках 7-ї рамкової програми європейських досліджень.

10. Проведення прикладних досліджень факультету за рахунок коштів Державного бюджету України та спеціального фонду.

11. Підготовка наукових кадрів, через аспірантуру та докторантуру.

12. Взяття участі у міжнародних, всеукраїнських, вузівських конференціях.

13. Опублікування монографій, наукових статей, тез доповідей за матеріалами наукових досліджень, у тому числі в міжнародній базі Scopus, базі Web of Sciense тощо.

14. Підготовка та видання науково-методичних і науково-виробничих рекомендацій, методик, настанов, інструкцій для впровадження у виробництво за результатами наукових розробок.

15. Залучення коштів спеціального фонду на особові рахунки науково-виробничих (інноваційних) підрозділів, через виконання наукових розробок.

16. Взяття участі у міжнародних грантах, наукових та освітніх проектах і програмах.

17. Залучення студентів до виконання наукових тематик інституту.

Збори затвердили звіт декана, обрали делегатів на конференцію трудового колективу університету  та затвердили новий склад вченої ради  факультету на 2016 рік.

Олександр Андрощук,

голова профспілок факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook