Збираємо талановитих школярів: на базі факультету захисту рослин, біотехнологій та екології пройшов ІІ Всеукраїнський конкурс наукових робіт «Юний дослідник»

14 травня 2024 року
  20 квітня 2024 року на базі факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, за підтримки Ради молодих вчених факультету пройшов фінал (другий тур) ІІ Всеукраїнського конкурсу наукових робіт «Юний дослідник».

  Перший тур конкурсу, у період з 01 грудня 2023 року по 18 березня 2024 року, передбачав подачу наукових робіт на розгляд професійного журі в межах 3-х секцій, а саме: «Юний біотехнолог», «Юний еколог», «Юний захисник рослин». На адресу організаційного комітету надійшло понад 50 робіт школярів, а після ретельного відбору до участі в другому турі було відібрано лише 16 найкращих!

 

  Приємно відзначити, що Всеукраїнський конкурс наукових робіт «Юний дослідний» створений для школярів 9-11 класів за ініціативи керівництва факультету захисту рослин, біотехнології та екології й Ради молодих вчених факультету та проводиться у стінах нашого університету вже вдруге з 2023 року. Метою конкурсу є популяризація науки, залучення талановитих учнів старших класів до науково-дослідної роботи, а також профорієнтаційна робота серед випускних класів.
  Конкурс пройшов у форматі онлайн-зустрічі на платформі Google Meet, оскільки наразі спостерігається складна ситуація із безпекою під час обстрілів, а також більшість школярів представляла заклади освіти з інших областей. Голова організаційного комітету, декан факультету Юлія Коломієць урочисто розпочала фінал конкурсу, тепло привітала учасників та їх керівників, побажала успіхів й натхненної перемоги! Для якісної роботи, кожна секція працювала окремо, експертна комісія заслухала доповіді учасників, їх презентації, відповіді на запитання.
  На секції «Юний біотехнолог» членами журі виступили: завідувач кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Олена Кваско, старший викладач Оксана Таран (модератор), завідувач лабораторії біотехнології та клітинної інженерії Ольга Олійник. Оцінювали роботи на секції «Юний еколог» завідувач кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності Алла Клепко, завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю Олена Наумовська, старший викладач Анна Сальнікова (модератор), а на секції «Юний захисник рослин» — доценти Мирослав Піковський та Олена Башта, заступник Голови Ради молодих вчених, асистент Ольга Статкевич (модератор).

 

  Цього року було по-літньому спекотно на секції «Юний біотехнолог», де учні представили роботи від поліморфізму гену міостатину в кролів породи «білий велетень» та наноселену в перепелівництві, до аспектів використання ендокарпіїв, насіння плодових культур, дослідження фітотоксичних властивостей фулерену С60.

  Визначення переможців стало надзвичайно важким завданням, адже всі учасники вже найкращі — гідні, сильні, винахідливі! Проте, після виставлення оцінок члени журі все ж дійшли згоди та розділили призові місця. Так, 1 місце у секції «Юний захисник рослин» виборола Ірина Кузьмич з роботою про антагоністичні властивості грибів роду Trichoderma link до фітопатогенів, 2 місцеІрина Джура, яка розповіла про біологічні методи боротьби із виноградним слимаком (Hеlixpomatia) та слизунем сітчастим (Derocera sreticulatum) на городах і садах, 3 місце посів Іван Плєсков, який поділився дослідженням щодо технологій вирощування злакових на ґрунтах, забруднених важкими металами та дизельним пальним.

 

 

  На секції «Юний біотехнолог» найсильнішим виявився Олександр Поровський отримавши 1 місце з унікальною роботою про отримання культури трансгенних коренів Robinia pseudoacacia L. шляхом Agrobacterium rhizogenes-опосередкованої генетичної трансформації, 2 місце за Ліною Добровольскою, яка вразила членів жюра надзвичайно цікавою роботою «Поліморфізм гена міостатину у кролів породи білий велетень», а 3 місце отримала Софія Клепко з темою «Оцінка фітотоксичних властивостей фулерену С60»! Натомість, цього року роботи були настільки різноплановими, цікавими та сильними, що журі секції порадившись присудили ще три окремі нагороди за найперспективніші біотехнологічні розробки, які отримали: Денис Костина, Євгенія Головко, Валерія Романюга!

 

 

  Баталії на секції «Юний еколог» теж виявилися запеклими, адже всі учасники були підготовлені та амбітні. 1 місце за результатами голосування жюрі одержала Анастасія Андрущенко з актуальною роботою про дослідження кількості вуглекислого газу в атмосферному повітрі м. Бориспіль за допомогою бріоіндикації, 2 місце виборола робота Марії Монастирецької про оцінювання стану водної екосистеми затоплених і підтоплених територій Димерської територіальної громади в межах с. Демидів методом біологічного тестування, а на 3 місці опинилися Катерина Катернога з темою роботи «Біотестування річки Рось, як рекреаційної гідроекосистеми». Члени журі секції теж, порадившись, вручили 2 окремі нагороди за найперспективнішу екологічну розробку Алісі Рощупкіній та Олександру Острадчуку!

 

 

  Разом з тим, голова організаційного комітету Юлія Коломієць окремо вручила 2 спеціальні нагороди «Найкреативніша молодіжна розробка», яку отримала юний еколог Єлизавета Кобріна з роботою по дослідженню рівнів радіоактивного забруднення їстівних грибів, а також юний біотехнолог Іван Гоштанар, який максимально детально ознайомив журі із феноменом варієгатності рослин й технікою його застосування!
  Абсолютно всі школярі отримали дипломи та призи, а ті, хто знаходився в Києві мав змогу забрати подарунки в деканаті факультету особисто познайомившись із адміністрацією, науково-педагогічними представниками, кафедрами. Учасники конкурсу, безумовно, залишися задоволені, натхненні, повні нових вражень, бажань та ідей! Кожен з нетерпінням очікує наступного року, аби за сприятливих умов, приїхати із будь-якого куточка України на конкурс «Юний дослідник» та представити презентації й результати досліджень в офлайн форматі.

 

 

  Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології неймовірно вдячний кожному, хто долучився до конкурсу! Ми щиро вітаємо юних дослідників та пишаємося молоддю нашої країни! Сучасні, освічені, енергійні, активні, наполегливі, завжди позитивні та креативні. Творці сьогодення та майбутнього, насолоджуйтеся й надалі винаходами, дослідженням та пошуком! Бажаємо кожному із вас цікавих подій, невтримного бажання пізнавати нове та мирного неба над головою. Нехай участь у таких конкурсах переросте в справжні наукові знахідки!

 

Наталія НЕСТЕРОВА,
голова Ради молодих вчених факультету

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook