Цифровізація та євроінтеграція: презентація реформи рибного господарства в умовах глобальних викликів

29 квітня 2024 року
  Завідувач кафедри глобальної економіки, д.е.н., професор, заслужений працівник сільського господарства України Наталія ВДОВЕНКО в останній декаді квітня 2024 року прийняла участь у презентації реформи рибного господарства, де були обговорені не лише плани подальшої роботи, а й ризики галузі від запропонованих змін.

  На форумі були представлені основні аспекти реформи: створення умов для синергії влади, бізнесу та суспільства через запровадження інструментів діджиталізації, встановлення ліберального бізнес-середовища, що забезпечує конкурентне середовище, продовольчу безпеку держави.

 

  Процес євроінтеграції стимулює і налаштовує зміни в рибному господарстві. На форумі були підняті такі важливі для бізнесу питання, як приватизація активів, запровадження рибопереробки, науковий супровід аквакультури. На панельній дискусії учасниками форуму були висловлені пропозиції та побажання щодо пришвидшення змін, особливо у сфері законодавства, запровадження підтримки бізнесу, особливо фінансової.

  Одним з ключових елементів реформи галузі є цифровізація, початок якої було покладено ухваленням Закону № 2989-IX. Документ остаточно закріпив електронні аукціони на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах. Конкурентний продаж договорів гарантує кожному бізнесу рівний доступ до спільного природного ресурсу. Таким чином галузь демонополізується, а ринок – виходить з тіні.

  Маємо відмітити, що у 2023 році електронні аукціони принесли в державний та місцевий бюджети 95 млн гривень, за перші два місяці 2024 – 45 млн гривень. До реформи кількість надходжень за спецвикористання не перевищувала 13 млн гривень на рік. Окрім аукціонів, документ запровадив Єдину державну електронну систему управління галуззю рибного господарства – еРибу, завдяки якій підприємці зможуть отримувати державні послуги та дозвільні документи онлайн. Тому виконуєтьсяпоставлене завдання щодо створення прозорих умов для доступу до природних ресурсів.
  Детальніше про подію та виступи Віталія ГОЛОВНІ, заступника Міністра аграрної політики та продовольства України, Ігоря КЛИМЕНКА, т.в.о. Голови Держрибагентства, Данила МОЛЧАНОВА, керівника Проєкту USAID / UK Dev «Підтримка цифрової трансформації», та інших учасників події: https://brdo.com.ua/news/reforma-rybnogo-gospodarstva-mozhe-prynosyty-ukrayini-do-2-mlrd-gryven-shhorichno/ Запис онлайн-трансляції презентації реформи: https://fb.watch/rDitoqpYTm/

  Організаторами заходу є Офіс ефективного регулювання BRDO, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Державне агентство України із питань розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм, Міністерство економіки України, Міністерство цифрової трансформації України та інші міжнародні та вітчизняні організації, що дотичні до реформування рибогосподарського сектору України.

 Наталія КОРОБОВА,
доцент кафедри глобальної економіки

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook