Виробнича практика – невід’ємна складова у формуванні фахівців рибної галузі

14 травня 2024 року
  Ефективне кадрове забезпечення рибної галузі є надзвичайно важливим для її сталого розвитку. Без висококваліфікованого поповнення неможлива модернізація рибного господарства, запровадження новітніх технологій, максимальної механізації, роботизації та комп’ютеризації виробництва рибної продукції.
  Виробнича практика студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів є обов’язковим компонентом освітньо-професійної підготовки для здобуття освітніх ступенів «Бакалавр» і «Магістр». Вона готує майбутніх фахівців до самостійного виконання обов’язків на першій посаді, де вони працюватимуть. Внесок молодих фахівців у практичну діяльність підприємств, установ, організацій рибної галузі прямо залежить від їхньої підготовленості до роботи, теоретичного кругозору й практичних навичок.
  Виробничу практику студенти зі спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура», проходять як в навчально-науково-виробничих лабораторіях факультету, зокрема в ННВЛ Водних біоресурсів та аквакультури, так і на базових підприємствах, з якими укладені відповідні договори.
 
 
 При проходженні виробничої практики в навчально-науково-виробничій лабораторії рибництва студенти 3-го курсу та магістри 1-го року навчання залучені до кожного етапу технологічних робіт, починаючи з вилову риби із зимувальних ставів, бонітуванням та закінчуючи її сортуванням і пересадкою до нагульних та вирощувальних ставів.
  Необхідно наголосити, що зимівля всіх видів риб пройшла доволі успішно, адже цьому сприяли задовільні попередні умови літнього нагулу, а також погодні умови протягом зимового періоду. Триває підготовка до основної нерестової кампанії із плідниками різних видів риб, зокрема товстолобів, коропа, стерляді та інших.
 
  Цікаво проходить виробнича практика в державному підприємстві «Іркліївський розплідник рослиноїдних риб» (Черкаська область), що займається розведенням, реалізацією товарної риби та зарибку. Є племінні плідники коропа, товстолобика білого та строкатого, білого амура, плідники і ремонт осетрових та осетроподібних риб: стерляді, бестера, веслоноса. Студенти відзначають, що вони не лише набувають цінний досвід з обраної спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура», а й насолоджуються приємною атмосферою співпраці та спілкування зі співробітниками та колегами на господарстві. Крім того, вони цінують можливість перебувати на рибному господарстві, де можуть спостерігати та набувати практичного досвіду. Життя у комфортному будинку поруч з місцем практики також створює сприятливі умови для відпочинку та відновлення сил після роботи. Все це додає нам енергії та мотивації для подальшого вивчення та розвитку у рибній галузі.
  Студенти ОС «Бакалавр» та ОС «Магістр» закріплюють теоретичні знання на виробничій практиці у сільськогосподарському товаристві з обмеженою відповідальністю «Вільшанка» (Черкаська область). Де господарство спеціалізується на вирощуванні ставових видів риб. Молоді фахівці наголошують, що на господарстві стежать за високою якістю риби, забезпечуючи оптимальні умови для її вирощування. Господарство використовує сучасні технології у годівлі та утриманні риби, що дозволяє досягати високих показників рибопродуктивності. Звертають увагу на екологічну стійкість своєї діяльності, дотримуючись принципів збалансованого використання природних ресурсів та збереження біорізноманіття водних екосистем. Риба вирощується з врахуванням вимог щодо якості та безпеки продукції, задовольняючи потреби як ринку споживачів, так і вимоги стандартів безпеки харчових продуктів.
  На «ПРАТ ім. Шевченка» (Черкаська область) студенти НУБіП України також поглиблюють свої знання. Господарство займається розведенням, вирощуванням рослиноїдних і хижих видів риб. Раціональне використання та відновлення водних біоресурсів є одним з найважливіших завдань у господарстві. Щороку вони зариблюють водойми головної водної артерії України – річки Дніпро різними видами риб. Основними видами діяльності господарства є промисловий вилов, переробка, роздрібна торгівля рибою. Студенти зазначили, що пріоритетом господарства є продаж продукції високої якості, клієнтоорієнтованість і розвиток у великих масштабах. Господарство є одним з найбільших промислових та аквакультурних підприємств Черкаської області. Крім того, студенти відмічають, що тут розвинута і трофейна (спортивна) риболовля на чудово зарибленому лимані в с. Леськи. Це неперевершена можливість розширити свої знання, отримати цінний досвід та відчути всю складність та величину роботи у рибній галузі.
 
  Студенти, якіпроходять практику на ПОСП «ГОЛУБА НИВА» (Київська область), зазначили, що господарство спеціалізується в основному, на вирощуванні рослиноїдних риб у ставах. Студенти беруть участь в бонітуванні, за отриманими даними визначають екстер'єр риб. Приймають участь у гонадотропному ін’єктуванні плідників рослиноїдних риб.
 
  У ПрАТ «ХМЕЛЬНИЦЬКРИБГОСП» (Хмельницька область)студенти ознайомились з повним циклом вирощування риби (коропа, товстолобика, щуки, білого амура, буфало, судака, карася сріблястого) від личинки до товарної риби в природних умовах. Господарство має власний інкубаційний цех для розведення риби, унікальну технологію селекційно-племінної роботи. Вирощують не тільки товарну рибу, а й рибопосадковий матеріал на просторах Хмельниччини, де розливається Південний Буг.
  Також студенти закріплюють та поглиблюють знання, які отримані в Національному університеті біоресурсів і природокористування України і в «Дослідному господарстві «Нивка» Інституту рибного господарства Національної академії аграрних наук України». Діяльність господарства спрямована на досягнення високих результатів при вирощуванні рибопосадкового матеріалу, товарної риби, проведення селекційно-племінної роботи, вирощування і реалізацію племінних плідників, племінного рибопосадкового матеріалу коропа, має статус Племінного заводу: з розведення української лускатої породи коропа (нивківського внутрішньопородного типу); з розведення коропа нивківської заводської лінії малолускатого внутрішньопородного типу української рамчастої породи.
  Не менш захоплююча виробнича практика студентів у Київському зоопарку. Колекція акваріумних рибок, морських гідробіонтів, рептилій, плазунів Київського зоопарку формується з урахуванням природоохоронного статусу видів, науково-дослідницьких інтересів та просвітницької цінності. Практика надає змогу зануритися та проаналізувати такі основні завдання Київського зоопарку таких як: формування та утримання колекцій гідробіонтів різних екосистем, рептилій та плазунів, збереження та відтворення їх у штучних умовах (в першу чергу тих, що зникають – рідкісних, занесених до Червоної книги України й міжнародних Червоних списків), вивчення, узагальнення та впровадження вітчизняного та зарубіжного досвіду утримання та розведення у неволі та ін. Все це є не лише пізнавальною з точки зору практичного навчання, але і досить цікаво для свого особистісного розвитку. Крім того, студенти відмічають, що виробнича практика в Київському зоопарку запам’ятається гарною атмосферою парку та чудовим колективом фахівців, які ознайомили їх з організацією роботи підприємства та його структурними підрозділами.
  І таких яскравих та захоплюючих прикладів провідних рибницьких господарств де студенти факультету, наразі, проходять виробничу практику можна висвітлювати і висвітлювати, а це і господарства Закарпатського регіону, і Полісся, і Буковини, і Галичини тощо.
  Гарний двосторонній зв’язок та оперативна допомога керівників виробничої практики, роблять її проходження фаховою, відносно простою та цікавою.
  Факультет тваринництва та водних біоресурсів зі спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» щиро дякує роботодавцям і партнерам за допомогу в організації виробничої практики!
 

  Дякуємо всім захисникам України за відвагу, мужність, за кожен новий день. Низький Вам уклін! Підтримуємо Збройні сили України та віримо у Перемогу! Разом – ми сила!

Все буде Україна!

 
Аліна МАКАРЕНКО,
Ph.D, старший викладач
кафедри гідробіології та іхтіології
 
Ірина КОНОНЕНКО,

 к. с.-г. н., доцент кафедри аквакультури 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook