У НУБіП України відбувся мітинг-реквієм з нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

8 травня 2024 року
  8 травня Україна, як і вся Європа, відзначає саме як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. До цієї дати у НУБіП приурочили мітинг-реквієм: на Меморіалі пам´яті студентам, викладачам та працівникам, які не повернулися з полів війни, зібралися сотні їх нинішніх колег, молоді учасники вже нинішньої війни – російсько-української, яка триває вже 805-й день. Вони віддали данину пам´яті усім героям, які захищали і захищають українську землю від ворога, поклавши до підніжжя Меморіалу гірлянду і квіти.

 

 

 

  Звертаючись до присутніх, ректор університету Станіслав Ніколаєнко наголосив, що для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними. Жодна країна не може претендувати на виняткову роль у перемозі над нацизмом. Перемога – результат титанічних зусиль десятків держав і сотень народів.

  «Не повірив би мій батько-фронтовик, його чотири брати, два з яких загинули в боротьбі з фашизмом, що путінська росія впаде до такого цинізму і мракобісся, що розв’яже нову криваву війну. Але так сталося! Рашисти принесли кров і розруху на нашу землю. Загинули десятки тисяч військових і мирних жителів. Знищено цілі міста і села, майже 3,8 тисяч закладів освіти, 426 лікарень, майже 2 тисячі закладів культури, нанесено збитків більше, ніж на 150 мільярдів доларів. Сотні наших студентів, викладачів з першого дня на фронті. Більше ста з них полягло смертю хоробрих, поповнивши безсмертну Небесну сотню. У пам’ять про них на День університету ми від відкриємо Сквер пам’яті», – сказав Станіслав Ніколаєнко.

  Цьогоріч на мітинг-реквієм вже не прийшли ветерани Другої світової, натомість завітали Герої нової ери української історії, які з перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну пішли захищати рідну землю. Один з них – молодший сержант старшина роти Роман Буділка: «Україна переживає зараз надскладні часи, але, що б там не було, Перемога буде за нами!»

  А студент 4-го курсу факультету землевпорядкування Руслан Топчан підкреслив, чому ми маємо відзначати цю дату саме в такому форматі, адже ми перейшли від наративу відзначати день перемоги – до Дня пам´яті і примирення і перемоги над нацизмом. «Українські воїни завжди воювали не за режим, а за свою землю, і зараз, коли Україна здобула незалежність, ми її ворогу не віддамо». Руслан має право так запевняти: юнак з 24 лютого пішов у Голосіївську тероборону, потім – у полк «Айдар», після навчання в Британії – у 5-ту окрему штурмову бригаду ЗСУ. Під час одного з бойових завдань боєць підірвався на міні і втратив ноги. Але не віру в життя!

  Своє бачення нинішньої події висловив голова наглядової ради університету Микола Томенко. Наша місія – відновити історичну правду, бо без українців перемоги у Другій світовій не було б, переможемо ми у війні нинішній, – зазначив він.

  Нотки вшанування Героїв, пам´яті про них і віри у Перемогу вплели у композицію мітингу митці кафедри культурології: учасники студії академічного, естрадного і джазового співу під керівництвом Владислави Чайки, мистецької студії «7 сходинок» під керівництвом Романа Рудого, тріо «ТоНіка», заслужений артист України Віктор Кавун.

«Життя торжествує в новім поколінні», тож до покладання квітів і мітингу долучилися учні гімназії № 179 міста Києва на чолі з директоркою Іриною Львівною Бойко. Вони уважно і з трепетом слухали кожен виступ, кожну музичну композицію. А ліцеїсти еколого-природничого ліцею № 116 під керівництвом заступниці директора Олени Федорівни Радько підготували поетичне звернення, у якому звучало:
Іще тоді нас не було на світі,
Коли ви Перемогу здобули.
Солдати Травня, слава вам навіки
Навіки слава від дітей землі!
 

 

 

 

  А десь там, на підні і сході України, гримлять гармати, а по всій державі б´ють рашистські ракети. Зламати хребет російському агресору – наше найперше завдання, щоб такі мітинги відбувалися вже під мирним небом.

Ірина Майданюк,
завідувач кафедри культурології

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook